Koko talvi Suomessa, mitä ihmettä?

Huomaan, että osa tutuistani ja blogini seuraajista on jäänyt pimentoon siitä faktasta, että olen nyt siis päätynyt viettämään koko runsaslumisen talven Suomessa, ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Miten tässä näin pääsi käymään ja olenko nyt vallan jäämässä Suomeen?

En siis mitenkään osannut arvata, kun alkukesästä pölähdin Suomeen, että visiitistä muodostuisi näinkin pitkä. Pieni kertaus siis vaiheista siis lienee paikallaan.

Kesän vietto alkoi oman asunnon remontin suunnittelulla ja hommien käynnistelyllä. Välillä setvin kellarissa talven aikana tapahtunutta vesivahinkoa ja siitä johtuvia homehtuneen omaisuuden raivaustoimia. Samaan syssyyn yksi vuokralaiseni ilmoitti muuttavansa toiselle paikkakunnalle ja irtisanovansa vuokrasopimuksen.

Noh, päädyin sitten sijoittamaan työ- ja raharesurssit tämän vapautuvan vuokra-asunnon remontointiin ja jättämään oman asunnon remontin kesken. Arvelin, että oli tässä välissä fiksuinta laittaa tuo sijoitusasunto remontin kautta myyntiin. Optimistina tuumin remontin valmistuvan hyvinkin alle kuukauden sisään myyntikuntoon.

Remontin keskellä on mielenkiintoista asua

 Omaa asuntoani lähdettiin päivittämään mm. alaslaskukatoilla.

Remontti pitkittyy

Sijoitusasunnon remontti kuitenkin venähti, sillä ei ollut järkeä uusia vain osaa pinnoista, vaan kaikkihan siinä meni uusiksi. Siippa joutui lähtemään välillä muihin remonttihommiin ja itse tein lähinnä maalaustöitä ja tapetin poistoja tuolla välin. Teimme remontteja sähkötöitä lukuunottamatta omin voimin, sillä pankkihan ei mielellään lainaa myöntänyt pienituloiselle maailmanmatkaajalle.

Matkan varrella oli autorikkoja ja kalliiden työkalujen hajoamisia ja kaikkea sellaista pientä, mitä ei ollut osannut kuvioon mukaan huomioida. Kun remontti sitten viimein lähestyi loppusuoraa, tapahtui asunnon yläkerrassa tietenkin vielä vesivahinko, joka viivästytti mukavasti töiden viimeistelyä ja asunnon laittamista myyntiin.

Tässä vaiheessa en enää tiennyt itkeä vain nauraa. Eihän siinä, elämä on ja välillä kakkaakin tapahtuu, mutta kun oli investoinut kaiken aikansa, voimansa ja niukat (sekä muilta lainatut) rahansa näihin remonttihommiin, niin kieltämättä alkoi olla vähän jänskät paikat. Erinäisiä zeniys -harjoitteita vaadittiinkin useaan otteeseen.

Viivytysten ja vääntöjen jälkeen pääsin myymään asuntoa ja onneksi sainkin sen suhteellisen helposti ja nopeasti kaupaksi. Hintapyyntiä hieman tiputin suunnittelemastani, sillä pelkäsin tuon naapurissa tapahtuneen tuoreen vesivahingon karkoittavan ostajat. Huojennuksen itku ei ollut kaukana, kun sain kauppakirjat tehtyä. Hoidin asunnon myynnin itse, vaikka harkitsin myös mahdollisuutta osallistua Sijoitusasunnot.comin sijoitusasuntojen myyntipilottiin.

Näin toteutui se, mistä olen kirjoittanutkin joissain postauksissa sekä Toimistosta travelleriksi -kirjassa, että asunnot on hankittu siksi, että ne tilanteen tullen mahdollistavat vapaamman elämäntavan jatkumista, ei siksi, että pitäisin niistä kynsin hampain kiinni jonnekin hamaan tulevaisuuteen saakka. Strategiani on sijoitusasioissa on sikäli hyvin käytännöllinen ja elämänmukainen.

Vaikka olin miettinyt tuon asunnon mahdollista myyntiä aikaisintaan parin vuoden päähän, en asettunut yhtään vastahankaan kun tilaisuus avautui tehdä ratkaisu jo aiemmin. Pikemminkin ajattelin, että noniin, näinhän tässä pitikin käydä.

Vitsit mikä tunne, kun sai lopulta tuon remppa- ja myyntiprojektin päätökseen. Opin myös omakohtaisesti sen, että remonttibudjettiin kannattaa huomioida joustonvaraa sekä myös yllättävien tapahtumien kustannusvaikutukset jollakin tapaa, vähintään + 20% alkuperäiseen kaavailuun.

Päätös reissuun lähdön siirtämisestä vahvistuu

Tässä kohtaa syksyä aloin olla jo aika tiltissä, että tuntui etten olisi varmaan pystynyt enää rinkkaani pakkaamaan. Ja lisäksi oman kämpän remontti oli aivan vaiheessa. Oli helppo tehdä päätös siitä, että seuraava take off siirtyy tuonnemmaksi. Kotoisaan sohvannurkkaan oli hyvä käpertyä hetkeksi lepuuttelemaan.

Sain jälleen tuta stressin ja liian touhuamisen myrkylliset vaikutukset itselleni ja pimenevä loppusyksy ei varsinaisesti tuonut helpostusta väsymykseen, jonka uumeniin hetkeksi tipahdin. Sain asunnon myynnistä onneksi sen verran rahaa, että pystyin hieman hengähtämään.

Tuntui oikeastaan hyvältä linjata niin, että nyt elän tässä päivä kerrallaan kuulostellen itseäni, enkä yritä reuhtoa liikaa. Armollisuutta itselleni, kiitos. Ei haittaa, jos en ehdi, pysty, kykene kaikkeen, tai edes puoleen. Myös sosiaalisen elämän kanssa olen ollut todella hissun kissun ja nauttinut pitkälti omasta rauhastani ja ottanut aikaa omalle olemiselle, vaikka huono omatunto epäaktiivisuudestani kouraiseekin välillä sydämestä.

Toki monenlaisia suunnitelmia on työpöydällä kasapäin ja ideat surisevat pääkopassa, mutta niiden kanssa on joutunut etenemään todella pienin askelin.

Sen verran sain aktivoiduttua, että aloitin syksyllä markkinointiviestinnän (etä)opinnot. Ne tuntuivat varsin tarpeellisilta tulevaisuutta ajatellen ja opintoihin kytkeytynyt vahva matkailuperspektiivi sai innostumaan niistä vain lisää. Opinnot eivät onneksi vaadi päivittäistä ponnistelua tai sido mihinkään sijaintiin, joten ei haittaa, vaikka taas kohta nostaisinkin kytkintä.

Huomaan, että olen saanut tyydytettyä reissunälkääni viime vuosina siinä määrin, ettei minulla ole enää kiire eikä hätä sännätä minnekään. Ja voihan tässä ajatella sitäkin, että lennoista vapaa vuosi, mikä tässä näyttää tulevan täyteen on mukava, puolitahaton ekoteko planeettaamme kohtaan.

Toki pyörittelen erilaisia vaihtoehtoja mielessäni koko ajan. Tutkin eri maanosia, maita, kohteita, niiden ominaisuuksia, hintatasoja, asuntomarkkinoita jne. puntaroiden, minne seuraava lähtö aikanaan suuntautuu.

Haaveissa olisi löytää parin vuoden sisään jokin / jotkin miellyttävät kohteet, joissa voisi elää miellyttävää elämää suhteellisen edullisesti ja oleskella pidemmälläkin tähtäimellä. Kiikarissa on myös kohde, jossa voisin harjoittaa loma-asuntovuokrausta.

Kun kohde olisi vielä sellainen, että siippa voisi tehdä siellä oman alansa työtä tai yrittää, niin avot!  Olen yrittänyt avata mieltäni myös sille vaihtoehdolle, että voisi oleskella jatkossa enemmän EU:n alueella.

talvi suomessa
Välillä piti käydä hakemassa valoa kaamokseen Asunto Espanjasta -tapahtumasta

Lyhytvuokrauksen harjoittelua Airbnb -hostina

Olen vuokraillut viime vuosina kolmea eri asuntoani vuodesta 2012 lähtien. Sijoitusasuntoja pitkillä sopimuksilla ja kotiani kalustettuna määräaikaisesti poissaolojeni ajaksi.

Airbnb:n ja vastaavien lyhytvuokrausmallien / alustojen lisääntyminen on tietenkin laittanut pohtimaan olisiko näissä se suuntaus, joiden kautta haluaisin jatkossa toimia. Toki ymmärrän myös lyhytvuokraukseen liittyviä haasteita, asioissa kun on aina monta puolta. Kiinnostustani tämä ei ole riittänyt eliminoimaan.

Työskennellessäni lyhyen pätkän Phuketissa hotellin asiakaspalvelutehtävissä huomasin kyllä, että pidin kovasti lomalaisten auttelusta ja positiivisen majoituskokemuksen mahdollistamisesta. Ja jo vuosia aiemmin olin alkanut pyörittää ensi kertaa haaveita omasta majatalosta maailmalla, ne haaveet elävät edelleen.

Olisihan tällainen lyhytaikainen (loma)vuokraus luonteeltaan aivan erilaista kuin perinteinen vuokranantajuus. Vaikka toki perinteinen vuokraaminenkin on menossa yhä enemmän palvelun tuottamisen suuntaan.

Remonttien tiimellyksessä aloin miettiä, että nyt kun tämä oleskelu näyttää venähtävän, pitäiskö minun tarjota keikkaluontoisesti Airbnb -hostin palveluja Tampereella. Asuntojen vuokraus ja asiakaspalvelu kun luonnistuisivat itseltäni hyvin ja huushollauksessakin osaan olla tarvittaessa varsin pedantti.

Koen sekä asuntojen että matkailijoiden parissa toimimisen mukavana ja palkitsevana. Lyhytvuokraus mahdollistaisi näiden yhdistämistä. Vaikkakin sitten majoittaja-hostin roolissa. Omat reissuasumisen kokemukset ovat opettaneet myös paljon sitä, millaisia asioita majoituksen tarjoajan pitää huomioida ja mitä majoittuja yleensä arvostaa.

taloustaidoilla vapautta
Majoituskumppanina toimiminen on ollut mukavaa vaihtelua ja kiinnostavan toiminnan opettelua

Ennen vuodenvaihdetta avautui sitten parikin mahdollisuutta ryhtyä majoittajakumppaniksi asunnonomistajille, jotka asuvat itse toisella paikkakunnalla ja tarvitsevat apua lyhytvuokrauksen käytännön hommiin. Päätin ottaa näistä koppia ja sitoutua samalla jäämään vielä joksikin aikaa Suomeen.

Näitä Airbnb hostaus -kokemuksia on nyt jonkin verran takana ja lisää tulossa tässä seuraavien kuukausien aikana. Saan samalla hyödyllistä oppia siihen, miten toimia jatkossa myös omien mahdollisten lyhytvuokrauskohteiden kanssa. Tämä asuntojen ja majoittujien kanssa touhuaminen on ollut myös virkistävää vaihtelua koneen äärellä istumiseen.

Voit kurkata ensimmäisen Airbnb -kohteen, jossa toimin siis majoittajakumppanina täältä. Tervetuloa Tampereelle majoittumaan, kesän festariviikonlopuille on vielä hyvin vapaata!

Airbnb -hostina toimimisesta saat kuulla varmasti jatkossa lisää. Pyrin kokoamaan vuokraus- ja hostausinfoa myös muiden hyödyksi. Olen myös varannut itselleni potentiaalisen Airbnb -kohteen Tampereelle valmistuvasta uudiskohteesta. Asunnon osto edellyttää kuitenkin oman kotini myyntiä, joten vielä en ole 100% varmuudella ostopäätöstä nuijinut.

Tunnen toistaiseksi tämän kaupungin asuntomarkkinat kuitenkin paremmin kuin minkään ulkomaan kohteen, joten täältä olisi helpoin aloittaa. Visiona on myös hankkia vuokrattava kohde jossain vaiheessa ulkomailta.

Yhdistelmä vuokraustoimintaa ja läppärihommia on se, mitä viime vuodet ovat pitäneet sisällään ja mihin myös tulevat suunnitelmani pitkälti tähtäävät. Nähtäväksi jää millaisia aikoja sitä sitten jatkossa maailmalla viettää ja millaisen osan vuodesta Suomessa. Epäilen, että jokainen vuosi muotoutuu vähän omanlaisekseen tämän suhteen.

Kirjoittamattomia tarinoita ja seuraavia remontteja

Nyt kun olen pidemmän pätkän Suomessa, antaa se myös mahdollisuuden kirjoittaa rauhassa puhtaaksi matkoista ja reissuelämän taidoista kertyneitä juttuja, jotka ovat jääneet vielä muistikirjan lehdille odottamaan omaa vuoroaan.  Joitakin juttuja tulen todennäköisesti julkaisemaan Seikkailijattarien puolella. Myös elämänmuutoshaastatteluja tulossa.

Tiedossa on myös remonttisavottojen jatkaminen jossain vaiheessa kevättä. Niitä varten olen laittanut tilaukseen valon lisääntymisen, talvihorroksen helpottamisen ja uusien energioiden nousun. Jospa kaikki sujuisi vähän suotuisammissa merkeissä. Seuraavaa reissuun lähtöä pitää odottaa kuitenkin vielä joitakin kuukausia.

Seuraavaa reissua pitää malttaa hetki odotella, ei ole onneksi kiire

(Visited 1 101 times, 1 visits today)

22 Comments

 1. Sonja / Shining Journey 15/02/2019 at 12:34 am

  Välillä on ihan mukava olla pätkiä Suomessa. Itsekin olin siellä koko viime kesän ja nyt uudelleen vajaan parin kuukauden mittaisen talvijakson. Majatalon pyörittäminen on kivaa! 🙂 Kolmena kesänä olen nyt pyörittänyt majataloa Suomessa yhdessä vanhempieni kanssa. Paikka on meidän oma. Homma lähti siitä, että halusin viettää kesän Suomessa ja piti kehitellä tekemistä. Niinpä laitoimme pystyyn majatalon tai ei oikeastaan mitään taloa, vaan isä on rakentanut omaksi huvikseen tosi uniikkeja rakennuksia meidän rantaan niin aloimme niitä vuokrata. Yhtäkkiä huomasimme, että meillä on kesällä koko ajan täyttä. 🙂 Olihan se kovaa duunia sesonkiaikana, kun teimme kaiken itse ilman työntekijöitä. Sinulla on kivoja haaveita. Ei muuta kuin tsemppiä niiden toteuttamiseen! 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/02/2019 at 12:46 pm

   Kiitos Sonja kommentista! Kuulostaa ihan mahtavalta mahdollisuudelta tuollainen oman majatalon pyöritys noin kuin teilläkin on ollut mahdollista! Varmasti on ollut mukavaa touhua 🙂 Itsenäisyys ja omaehtoisuus tällaisessa hommassa on ihan parasta ja se, että voi olla tuottamassa mieluisaa elämystä majoittujille! Pitää tässä nyt tuumia, miten saisi itse parhaiten yhdisteltyä näitä eri visioita.

   Reply
 2. Antti / Lanttimatkat 17/02/2019 at 10:29 pm

  Airbnb hostaus oli hauskaa, me tehtiin sitä Tampereella ja piti olla vaan vähä niin menikin niin hyvin että piti muuttaa mökille 😛

  Kiva kuulla miten sulla etenee tämä AirBnb ura.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/02/2019 at 11:08 am

   Hei Antti, kiitti kommentista 🙂 Ai teillä oli niin hyvä suksee, hyvä kun oli mökki sit vara-asuntona! Oliko teillä ihan keskustan tuntumassa? Joo kyllä tuo ihan mukavaa hommaa tosiaan on. Mutta koska on niin sitovaa, niin pitäis olla miltei tiimi, jonka kanssa tekee tai asettua jonnekin, missä vois asua ja hostailla samaan aikaan. Katsotaan, miten tässä hommat etenee! 😀

   Reply
   1. Antti / Lanttimatkat 18/02/2019 at 11:11 pm

    Meillä oli ihan keskustasta kämppä. Voin heittää tarkempia tarinoita Airbnb / asuntohommista jossain privaatissa joten paiskaa vaikka mailia jos kiinnostaa yksityiskohdat ja käytännöt.

    Näin jälkikäteen olisin ehkä itse hankkinut siivoja-apurin ja pistäny minimipäivät pidemmäksi. Tampereelle on nyt kyllä nousemassa paljon uudiskohteita, niin keskustaan kuin kauemmaksi, joten valinnanvaraa kyllä riittää.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 20/02/2019 at 8:25 pm

     Jes kiitti, pitääpä palailla vielä varmaan asiaan 🙂 Koko ajan tuo tekeminen opettaa ja mielenkiintoista on kyllä. Kesää kohti varmaan meno reipastuu vielä.

     Reply
 3. Saara 18/02/2019 at 7:59 am

  Olipa kivan pitkä ja rönsyilevä postaus! Mun sijoitusasuntotaival on vasta idean tasolla, joten on aina mukava lueskella muiden kokemuksista.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/02/2019 at 11:13 am

   Heippa Saara ja kiitos kommentista! 🙂 Asuntojen tutkiminen ja koko sijoitusasuntohomma on kyllä mukavaa, silloin kun ei ole mitään kriisiä päällä :D. Ja vielä pystyy suht helposti alottaan. Kannattaa tietty tehdä kotiläksyt huolella ja välttää ne riskit, mitä vältettävissä on. Pikkuhiljaa ideaa kypsytellen on varmasti hyvä tie!

   Reply
 4. Kohteena maailma / Rami 20/02/2019 at 2:57 pm

  Mielenkiintoista tuo airbnb-juttu, toivottavasti lähtee hyvin liikkeelle! Tampere on huippupaikka eli miksi ei lähtisi 🙂

  Joskus tosiaan tulee elämässä eteen tilanteita, että joutuu vetämään suunnitelmat uusiksi. Ja on varmasti totta, että kun reissannut viime aikoina paljon, niin on välillä hyvä vetää happea siltä osin, niin reissukuume palaa takaisin 😀

  Reply
  1. Rosita Juurinen 20/02/2019 at 8:22 pm

   Moikka Rami ja kiitos kommentista 🙂 Juuri näin, ja nyt oikeastaan vasta tajuaa, miten rankkaa tuo reissun päällä oleminen ja alituinen säätäminen onkaan ollut! Mutta vaikka kiva vähän hengähtää täällä Tampereella ja tapailla samalla läheisiä, niin kyllä tässä jo kaikenlaiset reissuvisiot meinaa viedä mukanaan. Aika kuluu nopsaan ja pian taas mennään!

   Reply
 5. Elisa 20/02/2019 at 4:34 pm

  Missä koulussa suoritat noita markkinointiviestinnän etäopintoja? Kiinnostaisi kovasti 🙂
  Mahtava blogi-idea

  Reply
 6. Iida In Translation 21/02/2019 at 10:43 am

  Kiinnostava postaus! 🙂 Sijoitusasuntojuttuja on tullut mietittyä itsekin, ideatasolla tosin, joten niistä on mielenkiintoista lukea. Vesivahingot sun muut ovat kyllä isoja pelotteita.

  Itselläkin on Airbnb-hostaaminen käynyt monta kertaa mielessä, kun on yksiö Helsingin keskustassa. Toistaiseksi vara-asuntovaihtoehdot sijaitsevat sen verran kaukana, että hommasta olisi enemmän vaivaa kuin hyötyä. Ehkä vielä joskus! 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 22/02/2019 at 2:11 pm

   Hei Iida ja kiitti kommentista 🙂 Joo tuo just, että vaikka omaa kämppä oiskin hyvä kohde niin sitten pitäis aina itse kadota johonkin evakkoon tai muut järjestelyt niin voi mennä hankalaksi. Samoin mietin kans sitä mahdollista tulevaa Airbnb -omistuskämppääni niin, miten sen hostauksen sitten hoidan jos oon maailmalla. Kun tässä on huomannut, miten paljon joustoa tämä vaatii ja aikaa kuitenkin vie. Että millekään siivousfirmalle en ihan äkkiä uskaltais antaa. Mutta onneksi tämmöistä voi tehdä väliaikaisestikin!

   Reply
   1. Sonja 05/03/2019 at 8:09 am

    Vuokraan omaa asuntoani Airbnb:ssa täysin etänä – en ole tavannut livenä yhtäkään vierasta! Tämän saa onnistumaan avainboksilla, jonka vieraat saavat auki koodilla, sekä siivousfirmalla, joka käy siivoamassa jokaisen vieraan jälkeen ja hoitaa myös pyykit. He auttavat myös tarpeen vaatiessa muissa tilanteissa (firma, jota käytän on CleanPomo, erikoistuvat airbnb-siivoukseen). Tänäänkin olen viestitellyt Intiasta käsin vieraiden kanssa, ja palaute on aina 5-tähden luokkaa!

    Reply
    1. Rosita Juurinen 08/03/2019 at 6:35 am

     Hei Sonja ja kiitos kommentista! Mukava kuulla, että oot saanut järjestymään lyhytvuokrauksen tuolla tavoin. Harmi, että nuo avainboksit eivät käy esim. useimpiin kerrostaloihin, mutta tosiaan kohteesta ja kiinteistöstä riippuen vaihtoehtoja onneksi on! 🙂 Tuota olen myös miettinyt, että saako hommaa järkeväksi/kannattavaksi siivousfirman kautta, mutta varmaan just noin, että löytyy sellainen yhteistyökumppani, joka on aiheeseen perehtynyt ja mielellään suht joustavakin. Ja että pitää minimiyöpymisen 2-3+ yössä, jolloin jää jotain itsellekin 🙂

     Reply
 7. Anni | Rajatapaukset 22/02/2019 at 1:26 pm

  On sulla ollut aikamoiset säädöt, ymmärrän hyvin jos tarvitsee vähän hengähtääkin välillä.
  Kirjottele ihmeessä airbnb-hommista jossain kohtaa, niistä olisi ihan kiinnostavaa lukea ihan omakohtaisesti.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 22/02/2019 at 2:06 pm

   Heippa Anni ja kiitos kommentista! Juu pitääpä kirjoitella vielä lisää, kun tässä hostauskokemukset vielä karttuu 😀

   Reply
 8. Periaatteen Nainen 22/02/2019 at 9:52 pm

  AirBnB-jutut kuulostavat mielenkiintoisilta, niistä olisi mahtavaa lukea jatkossakin lisää. Ja hyvä varmasti hengähtää, väsyneenä on tylsä lähteä reissuun, tien päällä ei yleensä toivu stressistä (paitsi toki jos makaa jossain palmun alla puoli vuotta liikkumatta).

  Reply
  1. Rosita Juurinen 24/02/2019 at 8:51 am

   Hei Milla ja kiitos kommentista 🙂 Joo ehdottomasti tässä piti käydä just näin, maailmalla reuhkaaminen on rankkaa hitsi vie! Joo pitää noista hostailukokemuksista kirjoitella tässä tosiaan vielä lisääkin, kun kokemus karttuu 🙂

   Reply
 9. Anna | Tämä matka -blogi 23/02/2019 at 8:04 pm

  Asunnon/asuntojen vuokraukseen sisältyy aina riski. itse olen sitä riskiä pienentänyt sitä mukaa, kun korjausten/kiinteistöhuollon taso on laskenut. Toisaalta vastaavaa tuottoa on vaikea muualta pääomalle saada.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 24/02/2019 at 8:46 am

   Hei Anna, kiitos kommentista 🙂 Näinhän se on, pitää puntaroida minkälaisia riskejä on valmis sietämään ja vähän ennakoidakin kuinka yllättävissä tilanteissa toimii. Välillä on kyllä mietityttänyt olla pitkiä aikoja pois Suomesta, kun samaan aikaan asunnoissa voi tapahtua ja onkin tapahtunut kaikenlaista. Toisaalta se on sitä ”kuuluu kuvaan” asiaa. Suurin osa ihmisistä on onneksi fiksuja ja luotettavia.

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.