Vuokraisitko asuntosi reissun ajaksi?

Jos rakastaa matkustelua ja haluaa sitä tehdä usein, niin yleensä on valmis kääntämään kiven jos toisenkin matkarahojen kokoon haalimiseksi. Oman asunnon vuokraaminen reissun ajaksi on yksi tapa täydentää matkakassaa. Mutta mitä eri mahdollisuuksia oikein on asunnon vuokralle laittamiseen sillä välin, kun itse reissaa? Siitä asiaa tässä postauksessa.

Mistä on kyse?

Tässä postauksessa käsitellään tilanteita, joissa vuokrataan omaa kotia, kalustettua asuntoa väliaikaisesti joko perinteiseen tapaan vuokrasopimuksella tai sitten lyhyt- tai vertaisvuokraus -tyyppisesti, jossakin jakamistalouden majoituspalvelusivustolla, jossa yksityiset henkilöt voivat listata oman asuntonsa.

Näitä alustoja, joiden kautta voi aloittaa majoitustoiminnan alkaa olla jo ainakin toistakymmentä, tutuimpia ovat Airbnb*, HomeAway, Booking.com* jne. Lyhytaikainen vuokraus onkin lisääntynyt viimevuosina runsaasti, myös meidän hieman hitaammin lämpiävien suomalaisten keskuudessa.

Yhä useampi tekee lyhytvuokrausta myös sijoitusmielessä ja melko ammattimaisestikin. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin enemmän mahdollisuuksiin saada oma asunto vuokralle pidempien reissujen 1-3 kk talousjärjestelyjä helpottamaan.

Toisaalta näitä majoitussivustoja kritisoidaan siitä, että ne vääristävät asunto- ja majoituselinkeinomarkkinoita. Suomessa uhka moiselle on vielä pieni, mutta maailmalla Airbnb -vuokrausta ollaan jo rajoitettu paikkapaikoin. Tässä postauksessa keskitytään kuitenkin oman asunnon väliaikaisen vuokrauksen mahdollisuuksiin tavalla tai toisella, majoitussivustot yhtenä vaihtoehtona.

Postausta tehdessäni mielessäni olivat siis etenkin alle kolmen kuukauden reissut, joiden osalta moni voi empiä asuntonsa vuokralle antamista. Pidemmillä yli 3 kuukautta kestävillä matkoilla asumiskulujen maksaminen kahteen eri maahan tuntuisi jo rahan hassaukselta, kun asunnon voi tietyllä vaivannäöllä laittaa tekemään omistajalleen rahaa ja kattamaan kuluja.

Lyhytaikaisesta vuokrauksesta saatu tulo on pääomaveron alaista. Verotuksessa voi tehdä kuitenkin myös vähennyksiä asunnon varustelusta ja kalusteista. Parhaimmillaan voi tällä keinoin jopa rahoittaa osan matkoistaan. Vähintäänkin saa omia asumiskulujaan katetuksi, miksi maksaisi asumisestaan kahteen paikkaan yhtaikaa?

Päivitys 11/ 2019: postauksen lopussa kerron omista kokemuksistani hostauspalveluiden tarjoajana sellaisille asuntojen omistajille / vuokranantajille, jotka eivät pysty itse hoitamaan käytännön majoitustoimintaa vaan tarvitsevat siihen kumppanin eli co-hostin.

Vuokraamisen hyödyt vs. haasteet

Lyhytkestoisen vuokraamisen lisääntymisestä huolimatta edelleen melko harva pohtii tosissaan oman asunnon vuokraamista kahden viikon reissun tai edes kahden kuukauden reissun ajalle. Miksi näin? Arvelen, että suurin haaste on työläys ja vaivannäkö, joka vuokraamiseen liittyy. Se kun vaatii aikaa ja valmisteluja, ehkä pieniä investointejakin. Suomalaiset pitävät muutoinkin kotiaan ehkä yksityisempänä paikkana kuin monet muut kansallisuudet ja joitakuita kauhistuttaa ajatuskin vieraista ihmisistä omalla sohvalla lojumassa tai sängyssä nukkumassa.

Myönnettäköön, että palkkatöissä ollessani en itsekään ajatellut vuokraamista vaihtoehtona, vaikka saatoin olla joskus miltei 3 kk reissussa. Yksinkertaisesti voimani eivät olisi riittäneet kaikkeen siivoamiseen ja raivaamiseen sekä muuhun touhuamiseen, mitä vuokraaminen olisi edellyttänyt. Yleensä tein vielä kentälle mennessäni junamatkan ajan töitä. Ei puhettakaan, että olisin ehtinyt laittaa kämppääni millään välin vuokrauskuntoon. Toisaalta myöskään Airbnb -ei ollut vielä lyönyt läpi sillä tavoin kuin nykyään, että olisin miettinyt sitä vaihtoehtona.

Itselleni tärkeämpää oli tuolloin siis mukavuus ja vaivattomuus, kuin ne muutamat sataset, joita olisin voinut vuokraamalla netota. Ymmärrän, jos moni muukin kokee näin. Vasta myöhemmin, kun olin jo jäänyt pois palkkatyöstä, päädyin vuokraamaan myös omaa asuntoani.

Lähtökohtaisesti ajattelen, että vuokraamisen vaiva kannattaa nähdä ainakin, jos on useamman kuukauden pois kotoa. Mutta näiden hostauspalveluiden lisääntymisen myötä olen kallistunut siihen suuntaan, että paljon lyhyemmällekin ajalle kannattaa valjastaa asunto tienaamaan puolestasi, jos muutoin vain rahkeet antavat myöten ja asunto on vuokraukseen sopiva.

Ihan vaivatta asunto ei yleensä vuokrauskuntoon taivu. Henkilökohtaisten tavaroiden varastoinnin ja pienen stailauksen lisäksi asunnosta pitää mielellään ottaa houkuttelevat kuvat ja tehdä vuokrausilmoituksia yhdelle tai useammalle alustalle. Toisaalta itse olen onnistunut pidempiaikaisesti vuokraamaan aika persoonallistakin kotiani ihan Torin ja Facebookin ryhmien kautta.

Käytännössä majoistuspalvelusivustoilla hyvin pärjätäkseen, oma asunto kannattaa muokata mahdollisimman pitkälti huoneistohotellin tyyppiseksi. Jotain persoonallista siellä toki saa olla, mutta neutraali tyyli, yksinkertainen ja viihtyisä sisustus puree parhaiten. Eikä asunnossa tulisi ainakaan olla liikaa omistajan omia tavararöykkiöitä.

Muita pohdittavia kysymyksiä vuokraustavasta riippuen ovat vakuutukset, mitä jos jotain sattuu? Löytääkö luottohenkilön avukseen hoitamaan vuokraukseen liittyviä asioita? Minkä vuokraustavan ylipäätään valitsee? Minne siirtää omat postit? Mitä ilmoituksia pitää tehdä jne ? Eli melko paljon kysymyksiä ja huolehdittavia asioita, ennen kuin kämppä on vuokrausvalmis. Nämä seikat jarruttavatkin useimpia ryhtymästä vuokraamiseen, vaikka tienesti houkuttaisikin.

Jos tähän kaikkeen asunnon laittoon ja vuokrauksen valmisteluun on aikaa, niin vaivannäön vastineeksi on saatavilla sitten myös sitä hyötyä. Asumisen kulut, oli ne sitten lainanlyhennystä ja vastiketta tai vuokraa, saa todennäköisesti katettua vuokraustoiminnalla, ehkä jotain jää vielä ylikin omaan taskuun.

Kuukaudessa puhutaan usein kuitenkin vähintään 500-1000 € kuluerästä eli mistään ihan pikkurahasta. Jos saisi jonkun maksamaan tuon tai osan summasta, niin olisihan se hyödyllinen juttu. Tiedä vaikka oikeantyyppisella asunnolla tekisi vaikka vielä vähän lisätienestiäkin. Ja samalla voi tarjota majoituksen jollekin tarvitsevalle.

Ja kun kerran tekee sen työn, mitä asunnon vuokraus vaatii,  homma sujuu todennäköisesti jatkossa paljon helpommin ja sutjakkaammin. Etenkin jos reissailee usein, miksipä ei loisi  toimivaa ja mahdollisesti tuottoisaa rutiinia vuokraustoiminnasta.

Jos ajatellaan, että esimerkiksi lähtee kuukaudeksi reissuun ja saa siksi aikaa väliaikaisen vuokralaisen, joka maksaa omien kulujesi verran, sanotaan 800 € / kk, niin onhan se iso summa omaan matkakassaasi. Mielummin sen rahan käyttää reissuun kuin asumisen kuluihin Suomessa. Joten asiaa kannattaa ainakin tarkkaan miettiä.

Pelkona on tietenkin aina se, että omassa asunnossa porsastellaan tai jotain ikävää sattuu. Miten paljon uskaltaa jättää omaisuuttaan muiden kenties tärveltäväksi? Mikä on riittävä vakuutussuoja? Entäpä jos asuukin vuokralla, voiko silloin vuokrata asuntoaan väliaikaisesti eteenpäin?

Periaatteessa Airbnb:n kautta vuokratut asunnot ovat vakuutettuja, mutta ilmoitus pitää tehdä hyvin nopeasti  mahdollisen vahingon jälkeen, jotta korvauksia voi saada ja näistäkin on kuulunut kaikenlaisia juttuja. Omalta vakuutusyhtiöltä kannattaa kysyä myös toimintaohjeita väliaikaisvuokraukseen liittyen.

Omistusasunto vs. vuokra-asunto

Omistusasunnonhan voi milloin vaan halutessaan ilmoittaa johonkin lyhytaikaisen vuokrauksen palveluun, kuten Airbnb ja vastaavat palvelut. Taloyhtiöt eivät voi käytännössä kieltää väliaikaista majoitustoimintaa, vaikka osa asukkaista sitä vastustaisikin. Korrektia voi olla kuitenkin ilmoittaa toiminnasta naapureille ja isännöitsijälle, etenkin mahdollisten huoltotoimien tarpeen varalta.

Omistusasuja voi vielä maksimoida reissuun saatavan rahan sillä, että käyttää lyhennysvapaita tai lyhennysjoustoa samaan aikaan kun vuokraa asuntoaan.

Jos sen sijaan asuu vuokralla ei asuntoa voi matkan ajaksi jälleenvuokrata ilman vuokranantajan suostumusta. Asunnon väliaikaiseen luovuttamisen perusteet pitää siis olla muunlaiset kuin esim. lomamatka. Pykälissä on kuitenkin tulkinnan varaa ja toisaalta työskentely ulkomailla voi taas olla pätevä syy luovuttaa eli vuokrata asunto väliaikaisesti toisen käyttöön, ilman että siihen pitää saada lupa vuokranantajalta. Ilmoitusvelvollisuus toki on. Vuokranantajan kanssa on aina syytä avoimesti neuvotella mahdollisista jälleenvuokraus -kysymyksistä, eikä lähteä ainakaan ominpäin toimimaan.

Jos vuokraustoiminta muuten kiinnostaa, niin ainahan voi harkita oman sijoitusasunnon hankkimista sitä varten, vaikka itse jäisikin vuokralle asumaan.

Tee se itse tai ulkoista vuokraus

Vertaisvuokrauksen malli perustuu pitkälti hostaukseen, siihen että kohteen omistaja ottaa vieraat vastaan ja siivoaa paikat näiden lähtiessä. Yksityishenkilöiden harrastaman lyhytaikaisen vuokraus- ja majoitustoiminnan kasvaessa myös erilaiset palvelut alalla ovat lisääntyneet. Tarjolle on tullut yhä enemmän ammattimaista hostauspalvelua, joka tarkoittaa sitä, että voit laittaa asuntosi vaikka kuukaudeksi tai kahdeksi tarjolle lyhytaikaiseen vuokraukseen matkasi ajaksi ja joku muu hoitaa kaiken hallinnoinnin ja hostauksen puolestasi. Vuokratuotosta maksat tietyn siivun palvelun tarjoajalle, kiinteitä kuluja ei ole.

Roost ja WeHost tarjoavat täyden palvelun pakettia, johon kuuluu kaikki huoneiston kalustuksesta, stailauksesta ja varusteluista lähtien. Palvelut toimivat kuitenkin pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla ja hinnoittelu on asunto/sopimuskohtaista tai tietyllä provisioprosentilla toimivaa.

Pidemmän poissaolon tai ulkomailla asumisen ajaksi yksi vaihtoehto on vielä Kotimaailma, joka vuokraa asunnon sinulta ja sitten järjestää sinne lyhyt- tai pidempiaikaisia vuokralaisia. Heidän palveluunsa kuuluu myös se, että he huolehtivat kaikesta asuntoon liittyvästä sinun poissaolosi aikana. Kotimaailman asuntoja ilmoitellaan niin ikään Airbnb:ssä, Booking.comissa, tarjotaan firmoille ja vakuutusyhtiöiden asiakkaille.

Pääkaupunkiseudulla on mahdollista listata asuntonsa myös HBB Helsinki Bed & Breakfast -palveluun.

Päätyi sitten käyttämään mitä hyvänsä ulkoistettua palvelua on asunto laitettava ensin vuokrattavaan kuntoon ja tehtävä esim. majoituskansio, jossa laitteiden käyttöohjeet, talon säännöt sekä mahdolliset matkailuvinkit majoittujille.

Tee se itse  -vaihtoehto on etsiä itse vuokralainen etukäteen koko matkan ajaksi tai sitten värvätä joku ystävä tai läheinen huolehtimaan majoituskäytännöistä poissaollessasi, jolloin asunto voi olla ilmoitettuna eri majoitussivustoilla.

Omatoimisesti vuokraten voit vapaasti määrittää itse asunnon päivä-, viikko- ja kuukausivuokran, etkä joudu maksamaan ulkoiselle palveluntarjoajalle. Varmaan kuitenkin sopisit jostakin korvauksesta sille henkilölle, joka asuntoon päästää vieraat ja siivoaa heidän jäljiltään.

Seuraavassa näistä toimintatavoista vielä hieman tarkempaa pohdintaa.

Kuukauden asunnonvuokraus – 3 toteutustapaa

Otetaan esimerkkitapaukseksi tilanne, jossa lähtisin nyt itse vuokraamaan omaa Tampereella sijaitsevaa asuntoani kuukauden reissun ajaksi. Kuvitellaan yksinkertaisuuden vuoksi, että kyseessä on kalenterikuukausi. Tässä hieman ajatuksia siitä, miten arvioisin vaihtoehtojani ja mahdollisia tuottojani.

Yhdessä jaksossa vuokraaminen omatoimisesti

Jos siis olisin vuokraamassa asuntoani kuukaudeksi  ja tavoitteenani olisi löytää yksi vuokralainen, joka asuu tuon koko jakson aloittaisin asunnosta ilmoittelun n. 2-3 kuukautta ennen vuokrausajankohtaa. Kanavina käyttäisin tori.fi -sivustoa, Facebookin vuokra-asunnot ryhmiä sekä omissa verkostoissa ilmoittelua. Näin olen siis toiminut muutenkin,

Yhdenkin kuukauden vuokraus voi olla jollekin tarpeen, vaikka siinä vaiheessa, kun etsii paikkakunnalta sitä pidempiaikaista asuntoa. Parhaat ajat näin lyhytaikaiselle vuokraamiselle ovat keväästä alkusyksyyn. Tarjolla olisi varmaankin opiskelijoita, kesätyöläisiä ja -harjoittelijoita, tapahtumatyöläisiä jne. Talviaikana saattaisin löytää jonkun keikkatyöläisen tai kakkosasuntoa väliaikaisesti etsivän tai muun asuntojen välillä olevan henkilön.

Hyvää tässä olisi se, että voisin itse tavata ja haastatella vuokralaiskandidaatit sekä esitellä heille asunnon. Ottaisin kuitenkin varalle toisenkin vuokrausvaihtoehdon, jos sopivaa vuokralaista ei ala n. kuukautta ennen  reissuun lähtöäni löytymään. Hyvä puoli tässä on myös, että määrittelen itse vuokran ja voin pyytää sen maksun ennakkoon tai viimeistään kuun alussa. Voin huomioida vuokran etukäteen reissukuukauden budjettiini. Vuokratuotokseni näin vuokraten muodostuisi arviolta 700 € / kk. Summan voisin saada tililleni mahdollisesti jo avainten luovutuksen yhteydessä.

Tässä vaihtoehdossa asunnosta ei tarvitse pyrkiä loihtimaan mitään trendihuoneistoa. Hyvä siivous ja omien henkilökohtaisten tavaroiden varastoiminen riittää. Pitäisin itse vuokralaiseen yhteyttä, mutta sopisin myös jonkun yhteyshenkilön paikkakunnalta.

Useammassa jaksossa vuokraaminen, ”kaveriapu”

Tässä vaihtoehdossa käyttäisin omatoimisesti Airbnb:tä, jos minulla olisi asunnon lähettyvillä asuva ystävä tai sukulainen, joka voisi ottaa vieraat vastaan ja huolehtia asunnon kuntoon sovitusti vuokralaisten välillä. Kuukauden ajalla saattaisi olla 3-8 vuokrausjaksoa. Näin monta kertaa ystävän pitäisi siis ottaa vieraat vastaan ja laittaa paikat kuntoon heidän jäljiltään. Mahdollisesti olla muutoinkin apuna. Tästä hyvästä ystävälle on tietenkin syytä korvata vaivanpalkkana tietty osuus vuokratuotosta.

Haasteena tässä mallissa nousee esiin muutamiakin kysymyksiä: Miten varmistaa, että ystävä tai tuttava pystyy olemaan hollilla majoittamassa vieraita aina tietyn aikataulun mukaan ja entä jos hänelle tuleekin jokin este? Miten tarkat toimintaohjeet pitää jättää niin majoitusta hoitavalle ystävälle kuin majoittujillekin? Miten toimitaan, jos vieraiden kanssa tuleekin jotain ongelmaa? Tai jos muutoin jokin menee pieleen ja saankin surkeat arvostelut? Myös palkkion maksu kaverille pitäisi tehdä sääntöjen ja pykälien mukaan.

Idea, mikä tuntuu aluksi hyvältä ja helpolta, saattaa olla kuitenkin stressaavampi kuin on alunperin olettanut. Sopimalla asiat ja käytännöt ystävän kanssa kuitenkin etukäteen mahdollisimman tarkkaan ja ennakoimalla voi mahdollisia eteen tulevia haasteita tai ongelmatilanteita pyrkiä ehkäisemään ja näin saada kuvion varmasti toimimaan.

Jos laittaisin asuntoni Airbnb:hen todennäköisesti testaisin parin viikonlopun verran ensin itse, miten vuokraukset sujuvat, jotta saisin vielä käsitystä, mihin pitää varautua ja sitten vasta ulkoistaisin hostauksen joko tuttavalle tai jollekin firmalle.

Hyvänä puolena on se, että parhaimmillaan voisin näin tienata asunnolla pätkissä enemmän kuin vuokraamalla sitä koko kuukauden könttäsopimuksella. Toisaalta varausten määrää voi olla vaikea ennakoida, saattaa tulla perumisia jne.,  jotka vaikuttavat tuottoon. Myös eri sesongit ja tapahtumat vaikuttavat luonnollisesti buukkausten määrään. Kuukauden tuottoa ei voi siis varmaksi tietää, eikä tarkalleen budjetoida etukäteen.

Arvioita voi kuitenkin aina tehdä. Tässä tapauksessa asettaisin yökohtaiseksi vuokraksi 75 €. Oletetaan, että asunto olisi vuokrattuna 15 yötä, yhteissummaksi saataisiin 1125 €. Tästä kun vähennetään 3% palvelumaksu, jäisi bruttotuloksi 1091 €, josta pitäisi sopia ystävän provisio, esim. 25%  = 272 €, jolloin itselle jäisi 818 €. Tästä summasta voisi tehdä tarvittavat vähennykset ja lopusta pitäisi maksaa pääomaveroa.

Useammassa jaksossa vuokraaminen, ulkoistettu ”isännöinti”

Tässä vaihtoehdossa antaisin asuntoni vaikkapa Friday Flatsin* hostattavaksi heidän premium palveluun. Teen itse alustavan listauksen asunnostani heidän sivuilleen ja he markkinoivat sitä majoitusta etsiville. Tässä pitää kuitenkin ensin varmistua, että asunto on kelvollinen ja sopiva heidän palveluunsa. Mitä tahansa luukkua ei automaattisesti hyväksytä.

Friday Flatsin palvelumalli on vielä suhteellisen uusi, eikä ainakaan omiin silmiini tai korviini ole juuri kantautunut tästä riittävästi kokemuksia, jotta osaisin lähteä palvelua arvioimaan. Tällainen isännöity malli kuitenkin saattaa olla yksi harkitsemisen arvoinen mahdollisuus ja vähintäänkin vaihtoehto B, jos et saa itse asuntoasi väliaikaisesti vuokrattua.

Haasteena näen myös sen, että haluaisin pystyä hieman rajaamaan kenelle asuntoani vuokrataan.  Vaikka pyrinkin olemaan suvaitsevainen, en ehkä toivoisi, että 8 Itä-Eurooppalaista raksamiestä majoittuu asunnossani reissuni ajan.

Tämä vaihtoehto tuntuisi muutoin varsin stressivapaalta. Asuntoni olisi ammattilaisten käsissä, kaikesta on sovittu paperilla ja maksukäytännöt ovat selvillä. Provisio saattaa olla hieman suurempi kuin, mistä pystyisin ystävän kanssa sopimaan, mutta toisaalta voisin luottaa siihen, että vieraistani huolehditaan varman päälle, vaikka ehkä viileän standardimaisesti (?). Ystävälle saattaa tulla aina jokin sairastapaus, aikataulun muutos jne. este,  jolloin hän ei ehkä pystyisikään huolehtimaan vieraistani.

Tässäkään mallissa ei voida tietää varmuudella, miten tehokkaasti asuntoa saadaan vuokratuksi. Oletetaan, että Friday Flats haluaa hinnoitella asunnon hieman edellistä esimerkkiä kalliimmaksi. Yökohtainen vuokra olisi tässä tapauksessa 90 €, ja koska tällä palveluntarjoajalla on monia kanavia käytössään markkinointiin, asuntoa saataisiin vuokrattua 20 yötä kuukaudesta. Näin ollen vuokratulo bruttona olisikin jo 1800 €. Tästä kun vähennetään provisio 30 % = 540 €, itselle jäisi 1260 €.  Josta eri vähennettävien kulujen jälkeen maksaisin pääomaveron.

*Päivitys syksy 2019: Forenomilla ei ole Friday flats -palvelua enää.

Vuokrauksen onnistumiseen vaikuttavat tekijät

Tässä vielä koontia tekijöistä, jotka vaikuttavat siihen, miten oman asunnon vuokraus onnistuu matkan aikana tuottoisasti ja ilman murheita:

 • Paikkakunta ja asunnon sijainti vaikuttavat vuokrattavuuteen eniten, etenkin jos vuokrataan majoitussivustoilla
 • Viihtyisä sisustus (omat romut pois), mahdollisesti pientä fiksailua ja huonekalujen päivitystä
 • Hyvät houkuttelevat kuvat & kattava kuvaus asunnosta muutoinkin
 • Listaus tai asunnonvuokrausilmoittelu aloitetaan hyvissä ajoin ennen matkaa
 • Huolellinen tutustuminen majoitussivustojen ehtoihin ja mahdollisiin hostauspalvelujen tarjoajiin
 • Palveluhenkisyys vuokraamisessa (sääntökirjan esittelyn ei tarvitse olla päällimmäisin asia, vaikka sääntöjä oliskin)
 • Sopiva hinta (ylihinnoittelu ohjaa helposti hotellien suuntaan)
 • Ilmoitukset vuokrauksesta taloyhtiölle ja vakuutusyhtiöön
 • Sopia joku yhteyshenkilö, joka tarvittaessa auttaa vuokraukseen liittyvissä asioissa poissaollessasi

Puntaroi vuokrauksen taloudelliset ja muut tavoitteet sekä sietämäsi riskit. Mieti miten tärkeä on oma mielenrauha matkan aikana ja se, ettet joudu koko ajan viestimään asunnostasi kiinnostuneiden kanssa. Vai teetkö sitä mielelläsi? Tällaiset asiat vaikuttavat sopivimman vuokraustavan valintaan.

Itseäni kiinnostaisi testata näitä eri vuokraus/hostauspalveluita jossain vaiheessa ja kuulla lisää kokemuksia muilta.

Tosiaan omat kokemukseni rajoittuvat vuokrasopimuksella tehtyyn lyhytaikaiseen oman kalustetun asunnon vuokraamiseen, kokemukset siitä ovat olleet hyviä. Erilaisia vuokrauskokemuksia ja kokeiluja seuraan ahkerasti blogeista ja erilaisilta vuokrausfoorumeilta.

Päivitys syksyltä 2019: Kokemuksia majoittajakumppanina toimimisesta

Niinhän siinä kävi, että loppuvuodesta 2018 saakka olen tarjonnut yrittäjänä hostauspalvelua / majoittajakumppanuutta sellaisille asuntosijoittajille ja asunnonomistajille, jotka haluavat vuokrata lyhytaikaisesti asuntoaan Tampereella, mutta eivät pysty itse hoitamaan käytännön majoittamistyötä tai tarvitsevat vähintään osa-aikaisesti apua.

Tämä ajatus lähti siitä, että kun näytti siltä että jään Suomeen talven 2018-2019 yli tuumin, että voisin tarjota jotakin tämäntyyppistä käytännön palvelua ja oppia siinä samalla lisää majoitustoiminnan koukeroista tulevaisuuttakin silmällä pitäen.

Vuoden aikana olen toiminut hostina neljässä eri asunnossa ja vaikka työ onkin paljolti huushollausta, pakko sanoa, että olen kyllä tykännyt. Työssä on kuitenkin siivous- ja pyykkirumban lisäksi, paljon muutakin. On sitä asiakaspalvelua, vieraiden kanssa kommunikointia ja heidän auttamistaan saamaan mahdollisimman hyvä kokemus Tampereen visiitistään.

Mielestäni tärkeätä kumppanuudessa on majoitustoiminnan kokonaisuuden ymmärtäminen ja optimoiminen niin, että sekä vieraat että asunnon omistaja ovat tyytyväisiä. Myös taloudellinen puoli pitää saada natsaamaan kaikille osapuolille. Vieraille se tarkoittaa sitä, että kokevat saavansa rahoilleen vastinetta ja ystävällistä palvelua.

Osa hostaustyötä on juuri yhteydenpito vieraiden kanssa. Lähinnä yhteydenpito tapahtuu viestein, mutta niitä kirjoitellaan toisinaan runsaasti.  Ohjeistetaan, vastataan kysymyksiin ja selvitellään asioita vieraiden avuksi. Arvostelujen kirjoittaminen on yksi osa Airbnb -hostaustoimintaa.

Pääsääntöisesti olen ottamassa vieraat aina henkilökohtaisesti vastaan ja näyttämässä asunnon perusjutut. Etenkin ulkomaalaisten kanssa tämä on näyttänyt olevan tarpeen. Lisäksi henkilökohtainen tapaaminen auttaa vähentämään erilaisia riskitilanteita.

Toki rinnalla voi olla käytössä erilaiset numerokoodeilla toimivat avainboksijärjestelyt. Boksin kiinnittäminen taloyhtiön piha-alueelle voi olla kuitenkin haaste, useissa tapauksissa avainta kun tarvitaan rappukäytävään päästäkseen. Taloissa, joissa on ovikoodit rappukäytävään voi olla helpompi järjestää jokin koodilla toimivat lukko tai kiinnittää avainboksi oveen.

Palvelun hinnoittelu on hieman haastavaa, sillä työ vie kuitenkin aikaa ja on aika sitovaa. Huolellinen siivous, lakanoiden vaihto ja asunnon valmiiksi laittaminen ei ole mikään toisella kädellä hutaistava nopea homma. Itse varaan vähintään puolitoista tuntia check out -siivoukseen ja valmisteluun seuraavia vieraita varten. Joskus menee parikin tuntia. Tämän lisäksi on vielä pyykkihuolto, vieraiden vastaanotto ja tavoitettavissa oleminen.

Jos yöhinta on vaikkapa 75 € siitä ei jää kovin paljoa asunnon omistajalle jos hostausyrittäjä laskuttaa käypäisen tuntihinnan kahdesta eri käynnistä asunnolla, muine töineen ja yhteydenpitoineen. Yhtenä ratkaisuna on rajata pois yhden yön yöpymiset.

Erona firmoihin, jotka hoitavat koko hostauskuvion  Airbnb -listauksista lähtien, itse olen toiminut yhteistyössä omistajien kanssa niin, että he hallinnoivat ilmoituksia Airbnb:ssä ja Bookingissa ja itse olen niissä mukana co-hostin ominaisuudessa. Muutenkin työnjakoa on sovittu joustavasti tilanteesta riippuen. Ja toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin!

Olen siis tykännyt homman itsenäisyydestä ja olen kokenut sen varsin palkitsevanakin. Talvet aion kuitenkin pitää nyt ja jatkossa vapaana, mutta tulen muutoin jatkamaan hostauspalvelun tarjoamista, myös lyhyemmät parin kuukauden hostaukset tulevat hyvin kysymykseen.

Voisin tästä hostaustyöstä sekä co-hostin hankinnasta tai sellaiseksi ryhtymisestä kirjoittaa ihan oman postauksen piakkoin.

Oletko vuokrannut asuntoasi reissun ajaksi ja miten olet hoitanut järjestelyt? Jaa omia kokemuksiasi kommenteissa!

*Airbnb- ja Booking.com -affiliate linkit

(Visited 3 736 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Minttu 28/11/2017 at 1:14 pm

  En itse ole vuokrannut asuntoa matkojen ajaksi, mutta olen asunut muiden asunnoissa heidän matkojensa aikana. Esim. Facebookissa löytyy Suomessa tai muualla asuntofoorumeita, jossa voi ilmoitella. Helpoin, jos saa tarvittavaksi ajaksi yhden vuokralaisen. Joskus voi osua huteja, ettei vuokria makseta, siksi hyvä ottaa joku vuokra etukäteen ennen avaimien antoa. Ja luottotiedot kannattaa tarkistaa, sekä googlata vuokralainen. Tietääkseni päävuokralainenkin saa vuokrata ilman omistajan lupaa puolet asunnosta. Vuokralaiselta voi edellyttää vakuutusta.
  Näin ainakin itselle jää enemmän kuin välitystoim kautta. Ja jos sukulainen tai kaveri voi olla kuulolla ongelmien varalle, niin auttaa asiaa.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 29/11/2017 at 1:58 am

   Heippa Minttu! Joo lyhyeksi aikaa kannattaa just ilmotella facessa ja torissakin. Kuukaudeksi tai pariksi ei tosiaan mitään välitysfirmoja kannata ottaa kun vievät sen 1,24 x kuukausivuokran kuluina, mieluummin sitten tarjoaa asuntoa majoituspalveluiden kautta että saisi jotain tuottoa tyhjästä kämpästä. Ja tosiaan puolet saa alivuokrata, mutta se on tietenkin vähän hankala osoittaa jos kämpässä ei vuokraamisen aikana sitten asu muita. Tietty jos on hyvin tehty paperit ja vaikka joku huone lukittuna niin silleenhän se voisi mennä tuon 50% tulkinnan sisään. Mutta esim. reissurahoja kerätessä kannattaa miettiä jos on vaikka 1 ylimääräinen huone että sitä vuokraa tai vuokraa koko kämppää viikonlopuiksi.Jaa saa näin vähän täydennystä matkasäästöihin 🙂

   Reply
 2. host 29/11/2017 at 10:37 am

  Heippa! Ihan hyvä postaus aiheesta. Kommentoisin vain ajatusta Airbnb:stä ja kaveriavusta. Itselläni on ollut asunto Airbnb:ssä muutaman vuoden vuokralla ja olen selvillä Airbnb:n toiminnasta hyvin. En luottaisi kaveriapuun lyhytaikaisessa majoituksessa, koska kaverista saattaa (oikeutetusti) tulla entinen kaveri.

  Airbnb-vuokraamisessa ajankäyttöä on usein mahdoton ennakoida, mikä ei ole reilua kaverille. Ihannetapauksessa kaikki menee hyvin, vieraita on 1-3 kuussa ja kaveri saa 25%. Mutta kaikki tapaukset eivät ole ihannetapauksia, vaikka asiat kohtuullisen hyvin menisivätkin. Kaveri voi joutua odottamaan useita tunteja vieraita tietämättä koska vapautuu. Jos vielä joutuu siivoamaan sotkuiseksi jätetyn asunnon, niin nopeasti huomaa tienaavansa minimipalkan murto-osan. Juuri ennakoimattomuuden vuoksi en koskaan valjastaisi ystäviä tai tuttuja tämän tyyppiseen toimintaan.

  Auttelen silloin tällöin host-kaveriani ja olen todennut, että rahasta sitä ei missään tapauksessa kannata tehdä. Mielummin teen sen ilmaiseksi (ja saan itse apua tarvittaessa).

  Reply
  1. Rosita Juurinen 29/11/2017 at 10:44 am

   Hei kiitos host! Tämä oli hyvä kommentti, koska meinaisinkin kirjoittaa ko. riskistä, mutta sitten kun ei ole itsellä kokemuksia, niin jätin sen pois. Mutta tosiaan selkeintä on että ulkoistus on hoidettu ammatillisesti tai jos tutun kaupalla niin pelisäännöt sovittu ja mahdollisiin ongelmiin varauduttu ja haasteet tiedostettu. Sepä näissä on, että työtä on helposti enemmän kuin sitten sitä lisätuottoa. Kunnon siivous on varmasti aina tehtävä. Ja vaikka itsellä on ollut se tyyli, että koittanut jättää paikat aina tiptop, jos Airbnb:ssä yöpynyt, niin kaikilla ei ole varmaankaan tämä sama tyyli… 😛

   Reply
 3. Anna 25/12/2017 at 5:36 pm

  Vuokrasimme kotimme tänä kesänä 2 kuukaudeksi kun olimme reissussa. Löysin facen kautta tutun tutun ulkosuomalaisen perheen; joka oli tulossa Suomeen juuri sopivasti.

  Vuokran maksoivat ajallaan mutta asunto oli aivan pommin jäljiltä. Hinkkasin asuntoa monta viikkoa ja tilasin myös siivoojat pahimpiin kohtiin. Myös paljon oli mennyt rikki asioita, vaikka vuokralaiset olivat ilmoittaneet vain pari asiaa. Lapset olivat piirtöneet seiniin ja huonekaluihin eikä niitä kaikkia saanut puhdistettuna. En tajua sitä pinttyneen lian määrää, ilmeisesti eivät olleet siivonneet kertaakaan 2 kk aikana.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/12/2017 at 9:27 am

   Hei Anna 🙂 Kiitos kommentista ja kokemuksen jakamisesta. Olipa kurja juttu, että siivottomuutta oli ehtinyt noin kertyä. Itsellä ainakin tulee hirveä stressi siitä, että kaikki paikat on aina vimpan päälle siivottu, jos on toisen nurkissa ollut asumassa. Ja ahdistus siitä jos vahingossa likaa jotain mikä on vaikea putsata tai jos hajottaa jotain… Lapsiperheessä voi tuollaisia vahinkoja sattua toki vielä helpommin. Mutta tosi kurjaa joutua itse sitten jynssäämään toisten sotkut. Toivottavasti sait jotain hyvityksiä takuuvuokrasta, tai että maksoivat edes siivoojan kulut? Mutta tosiaan tietyt riskit näihin aina liittyy. Itsellä käynyt tuuri, kun oman kämpän vuokralaiset ovat olleet fiksua sakkia ja paikat olleet aina siistissä kunnossa 🙂

   Reply
 4. Kaarina Karhapää 12/02/2019 at 8:03 pm

  Hyvät jutut. Olemme lähdössä 2-3 kk:ksi matkoille. 79 neliön kerrostalo 3h ja k ja sauna as. Sekä lasitettu parveke olisi vapaa. Vuokra 750 e tai vähän yli. Ensimmäisen kuukauden vuokra etukäteen. Jos kiinnostusta löytyy, niin Joensuussa, kulttuurin kehdossa, on tämä asunto. Ota yhteyttä! Puh. 050 5696792

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.