Näkemistä ja tekemistä Perthissä osa 1

Australiaan saapumisestani on nyt jotakuinkin kulunut 2 vuotta. Matkajakso starttasi Perthistä, jonne oli Thaimaasta vaivattomin lentää. Lopulta kävi niin, että merkittävin osa koko Australiassa vietetystä ajasta kuluikin juuri Perthissä ja muualla Länsi-Australiassa. Lieneekin siis korkein aika koota yhteen näkemisiä ja tekemisiä Perthissä.

Paras matkustusaika?

Saapuessani maahan kesällä eli helmikuussa Perthissä todella tarkeni. Lämpimintä aikaa onkin marraskuun alusta aina pitkälle huhtikuulle asti. Lämpötilat heiluvat välillä 25-42 C, mutta iltaisin voi olla aika viileääkin.

Hostellin altaalla tarkeni Perthiin saapuessani

Matkailijalle paras aika tulla Perthiin on mielestäni lokakuun puolilta välin huhtikuun lopulle. Talvi on kostean kylmää (etenkin illat ja yöt), sateistakin ja pimeys saapuu ennen kuutta, ei niin kovin miellyttävää. Toki päivisin voi olla aurinkoistakin ja hetkittäin tarjeta jopa t-paitasillaan. Itse olin poissa aivan kylmimmät ajat kesä-heinäkuut, mutta koin silti palelleeni varsin paljon.

Yhtäkaikki Perthissä on aurinkoisia päiviä monin verroin Suomeen nähden ja elämänlaatu on rankattu maailman kärkikaupunkien joukkoon.

Perthin erityispiirrre on se, että se on maailman eristäytynein suurkaupunki ja sieltä lentää nopeammin Balille kuin vaikka Sydneyhin. Samoin lähempää löytyy Singapore kuin Australian oma pääkaupunki Canberra.

Miten sitten viettää aikansa Perthissä ja missä kaikkialla kannattaa käydä? Siitä koostetta tässä ja seuraavassa postauksessa.

Lomalle vai asumaan Perthiin? Kummin vain, budjetista ja hintatasosta löydät tietoa täältä.

Keskusta-alue

Perthin keskusta-alue (Central Business District) on mukavan pieni ja se on helppo ottaa haltuun kävellen. Yksi vaihtoehto on vaikka alkuun on hahmottaa keskusta-alue hyppäämällä ilmaisiin Cat -busseihin, joiden reitit kulkevat korkeintaan parin – kolmen kilometrin säteellä ytimestä.

Keskustassa on kävelykatuja ja kauppatunneleita, jotka yhdistävät kadut yhtenäiseksi ostosalueeksi, jolta löytyy lukuisia kahviloita, ravintoloita ja food courteja. Tunnelma Perthissä keskustaa myöden on pikkukaupunkimaisen lunki, vaikka puhutaankin yli 2 miljoonan asukkaan kaupungista.

Perth nähtävyydet
London Court (1937) on historiallista tyyli henkivä kauppakuja Hay Streetin ja Georges Terracen välissä
Perth nähtävyydet
Perthin keskusta-alue on mukava sekoitus modernia ja vanhaa tyyliä

Elisabeth Quay

Keskustan etelälaidalla tullaan Swan -joelle ja Elisabeth Quaylle. Aluetta on viime aikoina kehitetty yhä viihtyisäämpään suuntaan luoden kävelijäystävällistä puisto- ja toritunnelmaa veden äärelle. Alueella järjestetään kaikenlaisia tapahtumia ja monet lautat esim. Fremantleen ja Rottnest Islandille sekä jokiristeilyille lähtevät täältä.

Elisabeth Quayltä löytyy Perthin yhdeksi maamerkiksi sanottu Bell Tower. Torniin voi mennä tutustumaan perinteiseen kellonsoitantaan. Lippujen hinnat 9 -18 AU$. Osa tornin kelloista on Euroopasta tuotuja ja historiallisesti merkittäviä. Bell Tower on myös Perthin virallinen rakkauslukkojen kiinnityspaikka ja Bell Towerin nettisivuilta voi tilata oman lukkonsa valmiiksi kaiverrettuna.

Perth nähtävyydet

Veikkaan, että monelle turistille riittää kuitenkin tornin katselu ulkoapäin. Täällä Elisabeth Quaylla kannattaa napata take away -kahvi kouraan ja kuljeskella kaikessa rauhassa joen rantaa ympärilleen katsellen.

Elisabeth Quayn satama-altaan voi kiertää kävellen

Northbridge

Perthin rautatieaseman pohjoispuolelta alkaa nuorekas Northbridgen kaupunginosa. Tänne ovat keskittyneet useimmat hostellit sekä vilkkain yöelämä. Ravintolat mainostavat edullisia ruoka- ja juomadiilejä opiskelijoita ja reppureissaajia ajatellen. Northbridgestä löytyy myös mukavia kahviloita ja varmasti Perthin suurin keskittymä kiinalaisia ravintoloita ja liikkeitä.

Kahviloista suosittelen Little Birdiä sekä Flora & Faunaa. Kummastakin näistä löytyy ruokaa ja juomaa kasvissyöjät ja terveystietoiset huomioiden.

Aamupalaa Florassa & Faunassa

Puistoja

Mukavaa ilmasta huvia ainakin itselleni tarjoavat kävelyretket kaupungin puistoissa. Kohtuu lyhyen, joko kävely- tai bussimatkan päässä keskustasta löytyy suosittu Kings Park. Puisto on suuri ja monipuolinen vapaa-ajanviettopaikka.

Siellä voi tutustua Australian moninaiseen kasvillisuuteen, tehdä omatoimisia kävelylenkkejä tai osallistua opastelulle kävelylle. Viettää pientä piknikkiä ja kesäiltaisin on tarjolla myös ulkoilmaleffoja.

Kings Parkin näköalatasanteelle on pystytetty sodissa taistelleiden muistomerkki, jonka äärellä palaa ikuinen tuli.
Perth nähtävyydet
Lotterywest Federation Walkway (620m) on jopa puiden latvojen tasolla kulkeva kävelysilta, jolta voi ihailla puistoa ja jokinäkymiä

Bold Park

Vähemmän kansoitettu vaihtoehto King Parkille on muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Bold park. Siellä on useita kävelyreittejä ja Kings Parkin tavoin hyvin näköaloin varustettu kohotettu kävelysilta osio aivan korkeimmilla kohdilla. Bold Parkissa ei ole mitään erityisiä palveluita, kuten kahviloita, mutta se on pienempi ja rauhallisempi vaihtoehto Kings Parkille.

Kohotettu kävelysilta puiston korkeimmalla kohdalla: Reabold hill summit, josta näkymät mm. Perthin keskustaan

Herdsman Lake Regional Park

Tiikerikäärmeitä ja mustia joutsenia? Onnistuu! Herdsman Lake Regional Park muutaman kilometrin päässä Perthin keskustasta tarjoaa puitteet bongailla molempia. Järven ympäri voi kävellä 4-5 km lenkin ja ihmetellä alueen asukkeja.

Erilaisia vesilintuja asustelee järvellä runsaasti ja edellisellä kävelyretkellä tuli bongattua ainakin 5 tiikerikäärmettä, että kannattaa katsella vähän minne astuu. Hieno paikka, eikä tuolla kävellessään meinaa edes tajuta olevansa keskellä suurkaupunkia. 

Tiikerikäärmeet ovat varsin myrkyllisiä, eli jalkoihinsa kannattaa katsoa, vaikka ne harvemmin ihmisiä purevatkaan
Mustia joutsenia poikasineen
Kävelypolku puiden katveessa

Banowla Regional Park

Hieman kauemmaksi (n. 18-20 km) keskustasta kaakkoon Gosnellsiin päin mentäessä saavutaan Banowla Regional Parkiin. Täällä on useita kävelyreittejä valittavaksi, suosituin ja hienoin lienee 60 feet falls -reitti, jossa kiivetään vesiputouksen ”päälle” ja louhosjärven kautta takaisin alas. Vesiputouksessa on varmimmin vettä talvella ja alkukeväästä. Marraskuun lopulla se oli jo kuiva. Ei mikään turistirysä. Upeiden maisemien ja rauhallisuutensa vuoksi suositeltava.

Täältä virtaisi vesi, jos olisi otollisempi vuodenaika
Louhos -järvi

 

Mundy Regional Park & Lesmurdie Falls

Toinen vähän kauempana keskustasta (n. 15 km) sijaitseva luonnonpuisto on Mundy ja täällä päänähtävyys ovat Lesmurdie -vesiputous. Lisäksi muutama viehättävä kävelyreitti ja maisemat Perthin ylle. Viikonloppuisin varsin suosittu.

Kuva ei tee oikeutta Lesmurdie Fallsille, joka Perthin mittakaavassa on kuitenkin ihan näyttävä putous
Putouksen rinnalla kulkevaa polkua pitkin pääsee kävelemään aivan alajuoksuille asti

 

Hieman pidemmän matkan päässä sijaitsevista maksullisista kansallispuistoista postauksen toisessa osassa.

Perthin rannat

Perthin alueen upeaa rantaviivaa on ihailtavana ainakin 100 km matkalla, etelän Rockinhamista aina pohjoisempiin osiin Joondalupiin asti. Parhaiten rantoihin pääsee tutustumaan, jos on käytössä auto. Jo pelkkä rantateillä ajelu on silmiä hivelevä kokemus. Kaikilla rannoilla on grillausmahdollisuudet, wc:t ja suihkut, sekä kioskeja ja kahviloita kävelymatkan päässä. Toisille rannoille paras kulkupeli on auto ja toisille pääsee näppärästi julkisilla.

Rannoilta toiselle voi useimmiten myös kävellä tai hölkätä, kunhan muistaa välimatkat ovat kuitenkin useita kilometrejä. Samalla voi ihailla upeita taloja, joita rannikko on täynnänsä. Tässä muutamia suosituimpia ja hienoimpia rantoja lyhyesti esiteltynä.

Cottesloe

Cottesloen ranta Perthin keskustan ja Fremantlen välimaastossa on varmaan Perthin kuuluisimpia ja suosituimpia rantoja. Ranta sopii hyvin uimiseen, sillä allonmuurtaja tyynnyttää hyvin merenliikkeitä. Alueella on paljon ravintoloita, kahviloita, hotelleja sekä komea aurinkokello. Maaliskuussa täällä järjestetään vuotuinen hiekkaveistos -tapahtuma. Rannalle on helppo tulla keskustasta junalla.

Perth nähtävyydet

City Beach / Floreat Beach

City Beach on nimensä mukaisesti suht lähellä (n. 5 km) kaupungin keskustaa sijaitseva koko perheen ranta ja kaupunginosa. Täällä uidaan, pelataan, grillataan, chillataan ja kitesurffataan.

Scarborough Beach

Scarborough:n ranta-aluetta on uudistettu viime vuosina. Siellä voi uida, surffata, ihailla auringonlaskua sekä istua iltaa jossakin rantakadun lukuisista ravintoloista ja baareista. Rannalla myös hotelleja ja lomahuoneistoja.

Perth nähtävyydet
Rendez Vous -hotelli on Scarborough beachin maamerkkejä
Auringonlaskut ovat rannoilla hienoja

Trigg Beach

Trigg beachille saavutaan, kun jatketaan matkaa Scarboroughista muutama kilometri pohjoiseen. Kallioita ja hiekkaa, surffausta ja koirabeachiä.

Sorrento Quay

Sorrento Quay on venesatama sekä ostos- ja ravintolamaailma merenrannassa hieman Trigg beachiltä pohjoiseen. Tänne kannattaa pysähtyä vaikka lounaalle tai jäätelölle.

Mullaloo Beach ( Joondalup)

Jonkin matkaa Sorrentolta eteenpäin kohti pohjoista ajattaessa tullaan Mullaloo beachille, mielestäni yksi Perthin hienoimmiasta rannoista, joka ainakin vähätuulisina päivinä houkuttelee uimaan.

Mullaloon upea ranta sijaitsee lähellä Joondalupia
Bobtail -liskoja näkee monilla rannoilla

Kenguruita kaupungissa

Lähimpänä keskustaa pääsee tervehtimään kenguruita Heirisson Islandilla. Kengurut ovat siellä tavallaan vapaina, alue on kuitenkin aidattu, etteivät eläimet lähde pomppimaan sillalle tai liikenteen sekaan. East Perthistä on Heirissonille kävelymatka tai keskustasta voi tulla muutaman pysäkin välin bussilla. Saarella ( keskustasta katsoen oikealla puolen) kun kuljeskelee, niin jostain puskasta kengurulauma taatusti löytyy. Kengurut ovat ihmisiin tottuneita, niitä ei tule kuitenkaan syöttää.

Perth nähtävyydet
Heirissonin kengurut ovat tottuneita siellä päivittäin kulkeviin ihmisiin
Heirisson island on lähellä Perthin keskustaa

Keskustan ulkopuolelle mentäessä alueille, jotka ovat lähempänä luontoa ja puistoja, kenguruihin saattaa törmätä siellä täällä. Toinen mielenkiintoinen paikka nähdä kenguruita Heirissonin lisäksi on Pinnaroon Memorial park / hautausmaa. Paitsi, että hautausmaa on kaunein näkemäni, on siellä todennäköistä nähdä kenguruita. Rauhalliselle kävelyretkelle hyvä paikka, alueen henkeä tietenkin kunnioittaen.

Kauniin ja rauhoittavan hautausmaamiljöön lisäksi Pinnaroolla näkee todennäköisesti muutaman kengurun

Fremantle

Perthin tunnetuimpia alueita on historiallinen Fremantlen kaupunki. Eurooppalaiset rantautuivat sinne vuonna 1829, jonka jälkeen Fremantlesta muodostui tärkeä satama-alue, josta muukin Länsi-Australian & Perthin alueen rakentaminen on käynnistynyt.

Fremantlesta löytyy Länsi-Australian vanhimpia alkuperäisiä rakennuksia, mutta historiansa lisäksi se on nykyisin trendikäs vaihtoehtotunnelmaa huokuva kaupunginosa, joka houkuttelee kahviloilla, nähtävyyksillä, taide- ja kulttuuritarjonnallaan.

Fremantleen pääsee Perthin keskustasta kätevästi junalla reilussa puolessa tunnissa. Fremantlen katsastamiseen kannattaa varata ainakin yksi kokonainen päivä tai poiketa pariinkin otteeseen.

Pe-su ovat siinä mielessä hyviä vierailupäiviä, että myös kuuluisa kauppahalli Fremantle Markets on avoinna.  Kauppahallista löytyy ruokatarvikkeita, kahviloita, take away -ruokaa, matkamuistoja, lahjatavaroita sekä vihannes ja hedelmäkojut. Tuntia paria ennen sulkemisaikaa hedelmiä ja vihanneksia voi hamstrata mukaansa hyvään hintaan.

Perth nähtävyydet
Fremantlessa kannattaa vierailla kauppahallin aukiollessa pe-su

Fremantle Prison

Fremantlen historiallinen vankila ja siellä tehtävät opastetut kierrokset ovat yksi Fremantlen ehkä suosituimpia ja kiinnostavampia nähtävyyksiä. Euroopasta tuodut vangit valjastettiin rakentamaan vankilakompleksia säilöntäpaikaksi itselleen vuosina 1852-1859.  Monenlaisten värikkäiden vaiheiden jälkeen vankila lakkautettiin vuonna 1991 ja se toimii siis nykyisin Unescon maailmanperintökohteeksi listattuna museona.

Perth nähtävyydet

Perth nähtävyydet
Vankilan porteilla

Itse osallistuimme kahden kierroksen yhdistelmään (Doing time & Great Escapes) niiltä sai jo tuhdin pläjäyksen tietoa paikan historiasta, oloista ja vankien tarinoista. Opastetut kierrokset ja niiden hinnat voi katsoa täältä.

Round Tower

Round tower on Länsi-Australian vanhin rakennus (1829), myös se rakennettiin vankila tarkoituksiin. Varsinaisen Fremantlen vankilan valmistuttua Round Tower, jäi käyttöön pidätysputkana vuosisadan loppuun asti. Tornin alla kulkee osavaltion vanhin tunneli (Whaler´s Tunnel), joka rakennettiin valaanpyyntiin liittyviä tarkoituksia varten.

Perth nähtävyydet

Valaanpyytäjiä ja muuta meriliikennettä varten Round Tower toimi myös ajantarkistuksen tukikohtana. Joka päivä kello yksi iltapäivällä pudotettiin ”time ball” ja ammuttiin kanuunalla. Kellonsa voi käydä kalibroimassa täällä samoilla metodeilla yhä edelleenkin.

Round Tower on ilmainen nähtävyys, mutta muutaman taalan lahjoitus on tietenkin korrektia jättää donation -lippaaseen. Koska torni sijaitsee lähellä Fremantlen pääkatuja, on siinä helppo piipahtaa muun tutustumisen lomassa.

Ruokaa ja juomaa

Kahvila ja ravintola valikoima on Fremantlessa runsasta. Ns. Cappuccino Stripillä on kuppilaa vieri vieressä. Monenlaista pikkupurtavaa voi ostaa myös kauppahallista. Terveellisen ruuan ystävän kannattaa piipahtaa esim. The Raw Kitchenissä ja muitakin terveelliseen ruokaan panostavia istahduspaikkoja löytyy.

Raakaherkkuja tiskiltä ja listalta

Oluen ystävä voi poiketa panimoravintoloissa, kuten Monk ja Little Creatures, maistelemassa oluita ja syömässä jotain vähän tuhdimpaa.

Perth nähtävyydet
Cappuccino Stripillä on ravintolaa ja kuppilaa vieri vieressä

 

Seuraavassa postauksessa

 • Kansallispuistot
 • Päiväretket
 • Lennot ja majoitus

(Visited 2 521 times, 1 visits today)

13 Comments

 1. Anna | Muuttolintu.com 11/02/2018 at 1:58 pm

  Tässä tulikin hyviä vinkkejä seuraavaa Perthin reissua varten, tänä vuonna tai viimeistään ens vuoden alussa olis tarkoitus siellä hetkinen viettää. Ihana kaupunki, rauhallisempi kuin nää itärannikon isommat. Me ei Perthissä hirveästi nähtävyyksiä kierretty, keskityttiin enemmän lähialueiden kansallispuistoihin ja viinialueisiin. Onkohan siellä veden äärellä vielä se Anna Lakshmi -ravintola, jossa sai maksaa sen verran kuin halusi? Se oli kiva.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/02/2018 at 7:34 am

   Hei Anna! 🙂 Joo tosiaan lunki ja rauhallinen tunnelma Perthissä tosiaan on. Tuolla Anna Lakshmissa ei kyllä tullut käytyä (enkä siis tiedä onko se olemassa enää), mutta hyvä idea tuo, että tyytyväisyyden mukaan maksetaan!

   Reply
 2. Sandra 12/02/2018 at 5:20 pm

  Olipas kattava postaus! Kauanko te nyt viihdyitte Perthissä? Itse olin kaupungissa muutaman päivän ja sinä aikana ehdin tutkia keskustaa, käydä King’s Parkissa, Fremantlessa ja hmmm… yksillä treffeillä ;).

  Tykkäsin kovasti Perthistä ja seuraavalla kerralla pitäisi tutustua paremmin rantoihin sekä noihin hieman kauempaisiin puistoihin ja luonnonsuojelualueisiin :).

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/02/2018 at 5:07 pm

   Heippa Sandra ja kiitos kommentista! Perthissä tuli oltua yhteensä varmaan n. vuoden verran. Ja kyllähän siellä kaikenlaista nähtävää oli ja just noita puistoja koluttavana. Mutta sellainen verkkainen pienen suurkaupungin tunnelma kuitenkin. Vähän kerrassaan tosiaan katteltiin paikkoja, monesti saattoi olla yksi retkipäivä viikossa, että käytiin jotain enempi katteleen, muuten tavallista arkee lähihuudeilla. Uu, no sähän kerkesit muutamassa päivässä sit paljonkin, ja vielä treffeillekin 😉

   Reply
 3. Eveliina | Korkkarit rinkassa 15/02/2018 at 9:36 pm

  Huh, kuinka värikäs ja kattava postaus Perthistä! 🙂 Aussien länsipuoli on kyllä varsin viehättävää aluetta. Pakko muuten sanoa, että tuo Fremantlen vankila näyttää sisältä hämmästyttävän paljon samalta, kuin Turun Kakola! Harmi, kun en tajunnut käydä tuolla Fremantlen Kakolassa!

  Reply
 4. Susanna 16/02/2018 at 12:25 am

  Hyvät vinkit ja hienoja kohteita

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/02/2018 at 5:01 pm

   Heippa Susanna, kiitos kommentistasi 🙂

   Reply
 5. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 16/02/2018 at 3:30 pm

  Oioi, ihana Perth! Tätä lukiessa nousi kyllä kamala kaipuu takaisin tuonne! Vietin itse Perthissä viikon ystäväni luona majoittuen, ja täytyy myöntää että itse Perthiä tuli nähtyä lopulta aika vähän kun viihdyin niin hyvin ystäväni rantamaisemilla varustetussa kodissa ja lähialueen rannoilla tehden ihan tavallisia juttuja päivittäin. Ehkäpä ensi kerralla sitten on enemmän aikaa nähdä Perthiä enemmänkin. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/02/2018 at 5:00 pm

   Kiitos Anna-Katri! Joo kieltämättä sitä pitää välillä oikein valpastua, jos meinaa nähdäkin jotain. Helposti pidemmillä reissuilla jää hengaileen tietyille nurkille, jos ei ole kiire suorittaa jotain näkemis/tekemislistaa. Ja miksipä olisikaan. Itekin kiertelin näitä paikkoja silleen rennosti vähitellen, etäisyydethän on tosiaan pitkät tuolla. Välillä ei välttämättä muutamaan viikkoon liikuttu mihinkään sieltä omasta lähiöstä 😛

   Reply
 6. Jonnahah / Allergic to Kiwi 16/02/2018 at 11:42 pm

  Vau, todella kattavan postauksen olet koonnut! Perth jäi meillä väliin Australian reissulla, vaikka pelkästään Heath Ledgerin takia olisin kaupungissa piipahtanut☺️ Ehkä vielä joskus

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/02/2018 at 4:56 pm

   Kiitos Jonnahah 🙂 Ainakin Perthiin on näppärä heilahtaa joistain Aasian kohteista, ehkäpä osuu vielä sinunkin reitille!

   Reply
 7. Sofia 24/03/2018 at 8:17 am

  Hei,

  Kiitos postauksestasi, vinkit tulivat tarpeeseen. Olemme ystävieni kanssa menossa Perthiin 4 päiväksi ja olemme kuulleet, että siellä on mahdollista päästä tutustumaan paikalliselle viinitilalle. Osaatko suositella kenties hyvää opastettua kierrosta?

  Reply
  1. Rosita Juurinen 24/03/2018 at 11:11 am

   Hei Sofia 🙂 Swan Valleyn alueella n. 25 km Perthin keskustasta on lukuisia viinitiloja ja paljon erilaisia kierroksia järjestetään. Varmaan sellainen järjestetty 2-3 tilan kierros on hyvä niin saa kompaktisti tietoa ja maistatusta. Toki ominkin päin noihin voi mennä mutta järjestetty on vähän iisimpi, etenkin jos aikaa ei ole paljon eikä halua säätää. Valitettavasti en osaa neuvoa noista sen paremmin, olen itse jättänyt viininlipittelyt, niin ei tullut noissa käytyä. Kannattaa siis vaan ihan googlailla ja katsoa vaikka Tripadvisorin arvosteluja. Sydneystä kävin joskus Hunter Valleyn viinitiloja kiertään ja päivän reissulla laskin että sai maistaa n. 40 erilaista viiniä ja muuta panimotuotetta, joten pieni hiprakkahan siinä iski 😛

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.