Selätä muutoksenteon vaikeus -Haastattelussa Jevgeni Särki

Tänään Tampereella kokoontuu tuhannen ihmisen innostunut joukko kuulemaan ja keskustelemaan muutoksesta Täysii -seminaariin. Muutos on ehdottomia suosikkiaiheitani. Mutta miksi muutoksen tekeminen pelottaa? Mitä hyviä merkityksiä ja mahdollisuuksia kielteiseltä näyttäviin muutoksiin kätkeytyy ja mikä estää meitä muuttumasta?

Muutos, sen halu ja pelko ovat äärimmäisen kiehtovia ja perustavaa laatua olevia tekijöitä elämässä. Muutokseen liittyy usein tuska ja autuus, samassa paketissa. Käsittelen tänään asiaa Täysii -seminaarin hengessä, mutta Etelä-Perthiläisestä lähiöstä käsin. Ja haastattelin aihetta varten Elä Paremmin -blogin kirjoittajaa, yrittäjä Jevgeni Särkeä, jonka muuten tapasin ensi kertaa juuri mainitussa Täysii -seminaarissa.

Hei Jevgeni, kerrotko ensin vähän Elä Paremmin -blogin tarinaa, miten blogi sai alkunsa ja mistä kaikesta blogissa kirjoitat?

Aloitin blogini 2011. Olin puoli vuotta aiemmin inspiroitunut erään ulkomaalaisen valmentajan vastaavasta blogista, jolla hän jo silloin elätti itsensä, joten omat tavoitteeni olivat alusta asti samat. Halusin luoda ammattiblogin, josta olisi iloa ja hyötyä sen lukijoille ja jonka tuotoilla pystyisin myös itse elämään

Aiheeksi valikoituivat elämäntaidot ja mielen hyvinvointi kahdesta syystä: Ensinnäkin psykologia, filosofia, itsensä kehittäminen ja maailman ymmärtäminen ovat kiinnostaneet itseäni aina, joten oli luonnollista, että alkaisin kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat, vaikka en tuolloin niistä varsinaisesti vielä paljoa ymmärtänytkään.

Toinen syy oli se, että koen juuri näiden aiheiden olevan tällä hetkellä yhteiskunnassamme se, missä meillä on suuria haasteita. Elämänhallinnan puute, mielenterveyden ongelmat ja vaikeudet vastata nykyelämän vaatimuksiin ovat ihan oikeita, isoja ongelmia, joiden ratkaisemisessa haluan olla osaltani mukana.

muutoksen tekeminen

Sen lisäksi, että kirjoitat blogia ja kirjoja elämisen taidoista sekä ihmissuhteista olet erikoistunut rohkeuskouluttajaksi. Miten päädyit tähän?

Vuonna 2013 huomasin tutkivani paljon yhtä ja samaa aihetta: Mistä johtuu se, että ihmiset tietävät tasan tarkkaan, mitä heidän tulisi tehdä elämänmuutoksessa onnistuakseen, mutta he eivät silti vie tätä tietoa käyttöön, eivätkä toteuta toivomaansa elämänmuutosta?

Rohkeuden ja itsevarmuuden puute (laajassa merkityksessään) nousi yhdeksi tärkeimmistä selityksistä ja myöhemmät vuodet ovatkin osoittaneet tämän selityksen todeksi. Koska halusin omalta osaltani auttaa ihmisiä onnistumaan, tulin tulokseen, että perehtymällä rohkeuteen ja sen kouluttamiseen voisin olla parhaiten hyödyksi.

Tämän erikoistumisen valinta on myös ollut henkilökohtaisella tasolla aivan järkyttävän huima matka. Koen, että olisi aika teennäistä kutsua itseään rohkeuskouluttajaksi, jos ei itse kykenisi olemaan aidosti rohkea ja itsevarma. Siksi viimeiset kolme vuotta ovatkin kuluneet todella aktiivisen rohkeuden ja itsevarmuuden kehittämisen parissa. Samalla on tarjoutunut loistava mahdollisuus testailla ja hioa myös asiakkailleni opettamiani tekniikoita, ajatusmalleja ja toimintatapoja.

Vaikka tällaisena koe-eläimenä oleminen onkin hetkittäin aivan hirveää, nautin siitä, sillä palkinnot ovat niin älyttömät. Aika harva asia elämässä tuntuu yhtä hyvältä kuin se, kun huomaa nostaneensa itsevarmuuttaan ja minäpystyvyyden -tunnettaan entistä korkeammalle tasolle!

Eli muutoksenteko lähtee siis rohkeudesta ja vaivannäkö palkitaan. Onko rohkeuden lisäksi jotain muita olennaisia tekijöitä, jotka estävät ihmisiä parantamasta elämäänsä ja tekemään muutoksia?

Nostan kaikkein merkityksellisimmiksi 3 syytä. Todellisia syitä on tietysti lukemattomia, mutta nämä kolme näyttävät estävän ihmisiä oikeasti todella paljon:

1. Rohkeuden ja itsevarmuuden puute

Näin rohkeuskouluttajana haluan tietysti nostaa ensimmäisenä esiin juuri rohkeuden ja itsevarmuuden puutteen. Muutokset vaativat yleensä jonkinlaisten uusien ja ennestään tuntemattomien asioiden kohtaamista. Tuntematon taas luonnostaan pelottaa meitä, sillä tuntemattomassa piilee aina riski. Mitä jos se jokin tuntematon onkin jotain ikävää ja vahingollista? Rohkeus käydä rohkeasti päin muutosta ja itsevarmuus siitä, että kykenee kestämään muutokseen sisältyvän epävarmuuden ovat siksi tärkeitä kykyjä. Onneksi niitä voi kuka tahansa meistä oppia.

2. Haluttomuus sietää kipua

Muutos on harvemmin kivuton. Muuttuminen vaatii vaivannäköä, kärsivällisyyttä, rasittavien ja nihkeiden asioiden kohtaamista, epäonnistumista, omiin kielteisiin puoliinsa tutustumista ja niin edelleen. Muutos ei ole aina kivaa. Valitettavasti me olemme jossain vaiheessa tulleet ostaneeksi ajatusmallin, että elämän pitäisi olla jatkuvasti jotenkin äärimmäisen kivaa. Näin ei mielestäni ole. Jos tässä maailmassa jotain haluaa, siitä on hyvä olla valmis maksamaan hinta kipuna ja kärsimyksenä. Kun kyseisen ajatuksen kykenee hyväksymään, elämä ja haluttujen muutosten tekeminen näyttää helpottuvan kummasti.

3. Uskomus siitä, että tietää kaikkia muita paremmin

Tähän haksahtaa tuon tuostakin jokainen meistä. Kun ihmisten kanssa puhuu elämänmuutoksista ja onnistumisesta, löytyy meiltä loputtomasti syitä ja perusteluja sille, miksi juuri minun kohdallani ei toimi jokin muiden ehdottama ajatus- tai toimintamalli.

Kun kyseistä mallia sitten lopulta suostuukin vähän testailemaan, yleensä huomataan, että se toimii omalla kohdalla ihan yhtä hyvin kuin useimpien muidenkin kohdalla. Kyse on milloin haluttomuudesta kohdata muutoksen mahdollisuus (positiivinenkin muutos on yleensä uhka identiteetille), milloin haluttomuudesta suostua uskomaan, että joku muu voi tietää paremmin, mikä itselle olisi hyväksi, milloin muista vastaavista syistä.

Missä asioissa ihmiset sinun mielestäsi tarvitsevat eniten rohkaisua ja rohkeutta ylipäätään?

Suuri enemmistö asiakkaistani tulee hakemaan rohkeutta ja itsevarmuutta sosiaalisiin taitoihin ja itseilmaisuun liittyen. Henkilökohtaisesti kuitenkin väitän, että kaikkein ratkaisevinta ihmisen elämässä olisi se, että hänellä olisi rohkeutta kohdata itsensä: katsoa syvälle sisäänsä ja kohdata se kaikki pimeys, mitä sisällämme on.

Keskimääräisen ihmisen sisällä on valtava määrä haudattua ja käsittelemätöntä pelkoa, epävarmuutta, itseinhoa, tuskaa, vihaa, raivoa, pettymystä ja vastaavia asioita. Jos niitä ei kohtaa, jos niihin ei tutustu ja jos niitä ei käsittele auki, tulee koko elämän ajan löytämään edestään ongelmia, jotka ovat ennen kaikkea ja monin osin omaa luomustamme.

Mitä siis neuvot sellaisen ihmisen tekemään, joka on jo tunnistanut muutoksen tarpeen itsessään mutta ei osaa / uskalla vielä toimia asian suhteen? Miten ehkäistä mahdollisesti vuosien vitkuttelu tai ehkä kokonaan paikoilleen jämähtäminen?

Edellisessä kohdassa kuvailemani itseensä tutustuminen on hyvä, vaikkakin rankka alku. Päiväkirjojen kirjoittaminen, reflektoiva kirjoittaminen, erilaiset vertaistukipiirit, terapiat ja vastaavat ovat loistavia työkaluja, vaikka sellaisille aina vähän tykätäänkin naureskella.

Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa ajatusta: Jos moni muu ihminen on onnistuneesti ratkaissut haasteitaan tietyllä tavalla, on olemassa aika suuri todennäköisyys, että myös sinä voit hyötyä edes jossain määrin saman ratkaisumallin soveltamisesta.

Oma lempikeinoni on itsensä ympäröiminen myönteisillä ja toimintasuuntautuneilla ihmisillä. Oma kaveripiirini on esimerkiksi nykyään niin vahvasti tekijätyypeistä koostuva, ettei minulle käytännössä edes jää mahdollisuutta varomiseen ja vitkutteluun. Kun yritän selitellä, että miksi juuri minä en voi pärjätä, niin joudun sellaisen vastuutus-, vertaistuki,- ja muutostukiryöpyn keskelle, etten voi kovin pitkään uskotella itselleni, että selittelyni ja syyni tekemättömyydelle olisivat lopulta kovinkaan päteviä.

Kun sitten suostun uskomaan ystäviäni, huomaan, että he olivat kuin olivatkin oikeassa ja omat selittelyni yleensä pelosta ja epävarmuudesta kumpuavia tekosyitä. Tässä asiassa juurikin huomaa, miten pelottavan usein sitä on itse itsensä pahin vihollinen.

Kerro vielä jokin itsellesi tärkeä elämänohje, jota pyrit joka päivä noudattamaan?

Elämässä kaikella on hinta, enkä tarkoita suinkaan rahassa maksettavaa hintaa. Hyvät asiat ostetaan itselleen uutteruudella, asenteella ja kestämällä vaadittu määrä kipua ja tuskaa. Jos elämässä jotain haluaa, olisi hyvä olla valmis maksamaan sen vaatima hinta. Tämä on välillä aika vaikea ajatus hyväksyä, sillä toki sitä itsekin haluaisi saada asioita helposti. Opettelenkin joka päivä hyväksymään sen, että helppoa ei ehkä kuulukaan olla :—)

Kiitos Jevgeni! Tulipas paljon asiaa sulateltavaksi. Tuntuu kyllä turhauttavalta ajatella, että tiedämme usein (ainakin sisimmässämme), mitä meidän pitäisi tehdä tai millaisia muutoksia tavoitella, mutta meiltä puuttuu rohkeus, viitseliäisyys tai taidot muutoksen tekemiseen.

Jevgenin vastauksista yhteenvetäen listasin vielä, mitä tietoisen elämänmuutoksen ja samalla muutospelon selättämisen elementteihin kuuluu:

  • Itsetuntemuksen lisääminen (ns. sisätyöt) erilaisia työkaluja käyttämällä
  • Rohkeuden ja itsevarmuuden kehittäminen
  • Toimiviksi havaittujen mallien etsiminen ja soveltaminen omaan elämään
  • Vaivannäön hyväksyminen, töitä on tehtävä ja kielteisiä tuntemuksia kohdattava (muutos ei tule ilmaiseksi)
  • Etsiytyminen seuraan, joka tukee ja kannustaa muutoksen tekemisessä

…. Ja sitten enää viemään käytäntöön 🙂

Tutustu Elä Paremmin  -blogiin täältä! Jevgeni tarjoaa myös 20 % alen verkkokaupan tuotteistaan koodilla “vapauteen”

 

(Visited 661 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.