Bloggaajan 5 virhettä – Ja miten niitä voi välttää

Tämä postaus on kirjoitettu bloggaajille ja blogin aloittamista suunnitteleville. Niinkuin kaikessa, myös bloggaamisessa osaaminen kasvaa tekemisen, kämmien ja virheiden kautta. 3,5 vuotta tämän blogin pitämistä on opettanut itsellekin kaikenlaista, josta sinäkin voit ehkä hyötyä.

Jokaisella bloggaajalla on jokin ajatus ja tarkoitus blogin perustamiselle. Harva haluaa kirjoitella blogia vain itselleen tai lähipiirilleen. Yleensä bloggaaja haluaa bloginsa tulevan löydetyksi, luetuksi, noteeratuksi. Yhä useammin blogi voi olla oman osaamisen ja asiantuntijuuden esiintuomisen kanava. Se voi olla tapa vaikuttaa tai rakentaa omaa henkilö- tai yritysbrändiä.

Suoraviivaista tietä onneen ei blogin kehittämisessä tietenkään ole. Tavoitteellisessa bloggaamisessa omaa työtään voi kuitenkin helpottaa ja tiettyjä karikoita väistää, kun tiedostaa millaisia virheitä moni bloggaaja (kuten minä) alkuvuosinaan tekee ja miten voi suunnata omaa tekemistään alusta alkaen oikeille raiteille.

Tässä postauksessa käyn läpi viisi oppiläksyä etenkin bloggaajan mindsetiin ja työskentelytapoihin liittyen. Nämä kohdat kannattaa tiedostaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pystyy arvioimaan omaa tekemistään ja huolehtia, ettei lankea kyseisiin sudenkuoppiin.

1. Lähdet liikkeelle liian itsevarmana

Olen tainnut kertoa jo aiemminkin miten itsevarmana ja omaan tekemiseen luottavaisena blogin aloitin syksyllä 2015. Olinhan työskennellyt jonkin verran (some)viestinnän ja blogien parissa aiemmassakin työssäni ja alkanut opiskella aihetta lisää sieltä täältä. Ajattelin, että itselläni on hyvät mahdollisuudet rakentaa menestyvää blogia omassa aihepiirissäni.

Tuolloin monet blogit tuntuivat omaan makuun hyvin höttöisiltä ja pinnallisilta, kun itse halusin lukea ja tuottaa hiukan syvällisempää, oivalluttavaa blogia. Toivoni mukaan sellaista, joka olisi lukijoitani inspiroivaa, elämänmuutoksessa ja matkailevan elämäntyylin aihepiireissä infoavaa ja auttavaa. Ajattelin, että ”no big deal”, kyllähän minä tämän haltsaan.

Itseltäni kuitenkin luulot karisivat nopeasti, kun huomasin miten monipuolista osaamista blogin rakentaminen ja yleisön kasvattaminen oikeasti vaatiikaan. Vaikka itseluottamus sinällään onkin hyvästä, tietynlainen nöyryys ja jatkuva oppimishalu on vieläkin tärkeämpää.

Opin myös, että mitään blogi-genreä ei ole syytä katsoa nenänvarttaan pitkin, vaikkei ne jutut itselle avautuisikaan. Pikemminkin ihailla, miten itselleni täysin vieraista lähtökohdista ja aihepiireistä moni luo menestyviä blogeja ja saavuttaa tavoitteitaan. Ja kysyä, mitä minä voin oppia näiltä bloggaajilta?

Blogista oma läppäriyritys? Lue lisää: Miten löytää se oma idea läppäriyrittäjyyteen?

2. Et malta rajata blogin aihepiiriä riittävän tiiviiksi

Itse painiskelen tämän haasteen kanssa edelleen ja tiedän, miten vaikeaa rajauksen tekeminen on. On toki esimerkiksi lifestyle-tyylistä blogi-genreä, jossa useamman osa-alueen / aihepiirin käsittely ei ole ongelmallista ja bloggaajan persoona on tuolloin enemmän keskiössä kuin käsitellyt aiheet.

Jos taas haluaa profiloitua tietyn aihepiirin osaajaksi tai jopa asiantuntijaksi, on parasta rajata aiheet tai aihe varsin tiukaksi paketiksi. Itse olin ajatellut, että matkaileva elämäntapa eri näkökulmista ja sen mahdollistaminen taloudellisesti olisi riittävä rajaus, mutta tiivistystä tarvitaan edelleen. Joitain rönsyjä olen jo karsinutkin, mutta rajaustyö jatkuu.

Edelleen painiskelen sen kysymyksen kanssa, miten paljon kerron ja kirjoitan omasta elämästäni vai pidänkö sitä enemmän taka-alalla ja keskityn siihen, mikä olisi lukijalle hyödyllisintä.

3. Et rakenna perustaa kuntoon alusta alkaen

Mitä vähemmän matkan varrella tarvitsee tehdä isompia muutoksia ja uudistuksia blogin kanssa sen parempi ja edullisempi bloggaajalle. Jos haluaa alkaa bloggaamaan tosissaan alusta alkaen, niin oma domain heti hankintaan ja wordpress.org -sivu pystyyn. Blogin ulkoasuteemoja voi päivittää sitten helpommin matkan varrella. 

Näin toimin aloittaessani itsekin, mutta olen nähnyt, miten moni tuskailee kun ilmaisalustoilta pitää alkaa siirtyä maksulliselle puolelle ja siitä on aina oma säätönsä ja vääntönsä, vaikka ei mikään mahdoton työ olekaan. WordPress.org antaa ehdottomasti parhaat mahdollisuudet kasvuun, vaikka jokin muu alusta tuntuisi alkuun helpommalta.

Itse olisin voinut valita heti alkuun fi -päätteisen domainin. Jostain syystä valitsin kuitenkin com -päätteen, vaikka suomeksi kirjoitankin. Voi olla, että muutan vielä osoitteen tai ainakin otan osoitteen molemmilla päätteillä haltuun.

Se, että käyttää alusta alkaen maksullisia alustoja ja ohjelmia tietenkin hieman verottaa kukkaroa, mutta toisaalta antaa ammattimaisemman vaikutelman blogista. Tietenkin myös sisällön pitää olla kohdillaan, lukijoille hyödyllistä, oivalluttavaa, ehkä myös viihdyttävää tekstiä.

Samoin heti alusta lähtien kannattaa kirjata ylös bloginsa tavoitteet, sekä ne keinot ja stepit, joiden avulla aikoo tavoitteeseensa päästä. Myös testaaminen, tilastojen seuranta ja sen mittaaminen, mikä toimii ja mikä ei, ovat kiinteä osa tätä toimivaa perustaa.

Kaikenlainen tulojen saaminen blogin kautta on useimmille kovan työn takana. Omaa strategiaa tulee tältäkin osin linjata ja päivittää säännöllisesti. Tavoitellaanko yhteistyöpostauksia, tehdäänkö suosittelumarkkinointia tai myydäänkö joitain omia tuotteita. Mitä tämä tulojen saaminen edellyttää? Paljonko tähän kaupalliseen puoleen pystyy satsaamaan työtunteja, markkinointieuroja, millä tolalla ovat verkostot, oma osaaminen jne.

 

4. Välttelet hyödyllisten bloggausrutiinien rakentamista

Kunnollisen bloggauskalenterin ja viikottaisen työjärjestyksen tekeminen ja noudattaminen on useimmille tarpeen ja hyödyksi, kun ryhtyy kirjoittamaan ja kehittämään blogiaan tavoitteellisesti. Rutiinit eivät suinkaan estä kirjoittamisen flowta, päinvastoin voivat parhaimmillaan valjastaa sen tehokkaammin sinun ja blogisi hyödyksi.

Tunnustan, että takkuan itse rutiineissa pysymisen kanssa yhä edelleen. Ajoittain pääsen kiinni hyvin rutiineihin ja nautin niistä, mutta sitten kun syystä tai toisesta tulee taukoa, on taas vaikea palauttaa itsensä ruotuun. 

Monille sopii se, että niputtaa samantyyppisiä työtehtäviä tietylle päivälle tai työskentelee ylipäätään korkeintaan 1-3 tehtävän parissa / blogiin liittyvä työpäivä. Tekemistä ja osa-alueita kun on paljon. Itselleni aamut ja aamupäivät on se hetki, jolloin saan jotain uutta aikaiseksi ja aivot toimivat jotenkuten. Iltapäivisin pystyn enää johonkin kevyemmän ”sälän” hoitamiseen.

Jos samana päivänä hosuu somessa, kirjoittaa seuraavaa blogi-artikkelia, viilaa blogin teknisiä ominaisuuksia, käsittelee kuvia ja suunnittelee facebook-mainoskampanjaa, onkin aivoissa jo melkoinen tivoli käynnissä, eikä mikä näistä tehtävistä tule lopulta hoidetuksi kunnolla. Saati jos blogeja tai sivustoja on useampi. Tai alkuun tämä voi vielä toimia, mutta pidemmässä juoksussa aivot alkavat kuormittua ja aikaansaaminen heikentyä.

Oman työn suunnittelu on ehkä tärkeimpiä asioita, mihin kannattaa heti alkuun opetella ja juurruttaa toimivat käytännöt ja välttää sitä, että pomppii liian monessa asiassa saman päivän aikana, vaikka mieli siihen kuinka ohjaisi. Itsensä johtaminen ja positiivisella tavalla luja itsekuri auttavat tässä ainakin itseäni.

5. Odotat tuloksia liian nopeasti

Ajattelin alkuun itsekin, että eiköhän sitä jo muutaman kuukauden bloggaamisen jälkeen ala löytyä kasvavaa vakkarilukijoiden joukkoa, joista osaa voisi kiinnostaa myös syventävät, myytävät tuotteet.

Osittain näin kävikin ja tuudittauduin hetkeksi tyytyväisyyteen, että tästä tämä lähtee. Pian hoksasin työtä on tehtävä jatkuvasti ja paljon. Lisäksi tekemisen pitää suuntautua oikeisiin asioihin.

Vaikka kirjoittaisit hyviä artikkeleita, se ei tarkoita, että yleisöt löytävät blogisi pariin kerta toisensa jälkeen tai että joku tulisi tarjoamaan rahallista yhteistyötä. Omatkaan tuotteet eivät ilmesty tyhjästä, vaan kaikki vaatii yleensä enemmän aikaa ja jämäkkää tekemistä kuin ehkä alunperin uskoo.

Monia yleispäteviä bloggausohjeita voi soveltaa blogiin kuin blogiin, mutta jokainen blogi ja bloggaaja on silti uniikki yksilö. Bloggausoppien soveltaminen ja oppimiskäyrä on sikäli myös aina yksilöllinen prosessi.

Hyvin moni tekijä vaikuttaa siihen löytääkö blogi yleisönsä tai pystyykö siitä luomaan tulonlähteen. Jos tuulet tuntuvat vastaisilta, on bloggaajalla itsellään kuitenkin useita keinoja käytettävissä tilanteeseen vaikuttamiseksi. 

Yksi asia on varmaa, bloggaamista kannattaa opiskella ihan alusta alkaen, eikä käyttää vuosia virheiden kautta oppimiseen. Tuloksia saaneiden bloggaajien / valmentajien oppeja on syytä kokeilla ja testata omaan tekemiseen johdonmukaisesti.

Jos pitää kiinni omasta tavastaan tehdä asioita, eikä ole valmis soveltamaan menestyneempien oppeja riittävän johdonmukaisesti (minun akilleen kantapää) niin ei ole ihme, jos eteneminen on hidasta. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Omaa tekemistä voi kehittää ja hioa koko ajan parempaan.

Parasta on kun opiskelujen tai valmennuksen myötä saadut hyödylliset tekniikat ja taidot voi soveltaa siihen omaan yksilölliseen tyyliinsä blogata.  Bloggaaminen ja blogin kehittäminen paremmaksi vaatii aina omistautumista ja säntillistä työtä. Ilman niitä ei tulla menestystäkään tai tienestejä, joilla rahoittaa vapaampaa elämäntapaa.

Lue lisää: Miten luoda menestyvä blogi? Blogivalmentaja kertoo ajankohtaiset vinkit

 

(Visited 2 327 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Vivi Vinna 06/04/2019 at 1:12 pm

    Mielenkiintoinen postaus ja ehdottomasti erittäin hyviä vinkkejä. Bloggaaminen ei tosiaan ole mikään helppo tie. Näen sen joko harrastuksena, jossa voi kehittyä kirjoittajana tai jakaa jonkin oman mielenkiinnon kohteen tai sitten osana oman henkilökohtaisen brändin / asiantuntijuuden / yrityksen rakentamista ja strategiaa. Tarkoitan, että se on kuin yksi työkalu lisää ja lisätuloja on mahdollista saada, mutta eläminen pelkästään blogin varassa ei ainakaan minun näkökulmasta olisi järkevää, ainakaan pitkässä juoksussa. Pitäisi olla tosi suosittu ja sekin riippuu lopulta, että jaksaako ihmisiä kiinnostaa vuodesta toiseen. Toki jotkut onnistuvat! 🙂

    Reply
    1. Rosita Juurinen 08/04/2019 at 7:48 pm

      Hei Vivi! Ja kiitos kommentistasi 🙂 Juu näin se pitkälti juuri on ja tähän tapaan itsekin asiasta ajattelen. Säännöllinen ja riittävä tulo pelkästään blogin kautta on kyllä haastava tavoite meistä useimmille. Etenkin jos omia kuluja ei pysty isosti säätelemään on hyvä olla muitakin tulonlähteitä. Blogin kautta saatava tulovirta on monilla vähintäänkin ailahtelevaa. Toisaalta yhä useampi onnistuu rakentamaan blogista jopa päätoimeentulon, ainakin tietyksi hetkeksi elämässä. Jatkuvuuden ja tulevien eurojen eteen pitää kyllä tehdä koko ajan töitä ja ansaita sitä suosiota. Riippuu toki valitusta strategiasta ja toimintamallistakin, miten blogi kantaa.

      Reply
  2. Taina 09/01/2020 at 10:45 am

    Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä artikkelista! Itse olen vasta bloggaamisen alkumetreillä, joten viisaampien opit kiinnostavat kovin. Se on tullut selväksi jo alkuvaiheessa, että työtähän tämä vaatii. Motivaation pitää olla kunnossa, jotta jaksaa puurtaa, vaikka alkuun ei suurempaa yleisöä saisikaan.

    Sivustosi näyttää muutenkin mielenkiintoiselta, joten täytyypä tutustua tarkemmin! 🙂

    Reply
  3. Rosita Juurinen 10/01/2020 at 7:08 am

    Hei Taina! Ja kiitos kommentistasi 🙂
    Justiinsa noin, ei kantsi aloittaa bloggaamaan ainakaan aiheesta, joka ei ole itselle todella tärkeä ja mielellään jonkinlainen intohimo tai elämäntapajuttu. Näin voi varmistaa sitä, että kipinä pysyy yllä ja jaksaa jakaa tietoa ja näkökulmia aiheeseensa liittyen. Onnea ja iloa blogiuran alulle!
    -Rosita

    Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.