Irtisanoutua, myydä kaikki ja lähteä maailmalle – Osa 2

Pyörittelet siis mielessäsi ajatusta muutosta ulkomaille tai reissaavaksi läppärityöläiseksi ryhtymisestä? Siinä tapauksessa kannattaa lukea tämä toinen osa kolmen postauksen sarjasta, jossa käyn läpi valmistautumista uuteen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin. Ensimmäisen osan, jossa käsiteltiin etenkin päätöksenteon haasteita ja vanhasta luopumisen kynnyksiä, voit lukea täältä.

Siinä vaiheessa, kun halu ja päätös maailmalle lähdöstä alkaa kypsyä, käytännön toteutuksen tarkemmat suuntaviivat saattavat olla vielä puolitiessä. Ensin varmistutaan siitä, että halutaan alkaa elää uudella tavalla ja sitten päästäänkin seuraavaksi miettimään, miten se sitten ihan oikeasti käy.

Saatat itsekin miettiä kuumeisesti, miten se elantopuoli sitten järjestyy ja jäädä ehkä jumiinkin siihen, että nyt sinulla ei vielä ole riittäviä säästöjä, kassavirtoja tai työtä, jota voisit tehdä läppäriltä käsin pikkuhuvilasi terassilta, samettisen lämmön hivellessä hipiääsi, meren kohinaa kuunnellen… Tai mitä se ympäristö sitten milloinkin onkaan.

Usein kysymys kuuluukin, että miten sitten ihan oikeasti elättää itsensä ja pärjätä taloudellisesti diginomadistisessa elämäntyylissä? 

Elämäntyylin muutosta ei tietenkään kannata tehdä täysin hetken mielijohteesta ilman hieman pidemmän tähtäimen taloussuunnittelua ja valmistautumista.  Ja myös tästä valmisteluajasta kannattaa muuten ottaa kaikki hyvä irti. Nauttia täysin siemauksin ja nostattaa fiilistä siitä, että ”minä teen tämän”, minä ohjaan elämääni, enkä ole mikään elämän heittopussi ja olosuhteiden vanki.

Se, jos mikä antaa tyydytystä, kun huomaa, että ihan itse tämän elämänsä ja omat kokemuksensa rakentaa. Ja vaikka moni unelma olisi vielä ”saavuttamatta”, niin se ei haittaa, kunhan ne ovat työn alla ja vähitellen lähenemässä, eivätkä vain parkissa sitku -aikoja tai lottovoittoja odottamassa.

Muutenkin on hyvä pystyä olemaan onnellinen ja tyytyväinen jo entuudestaan, ettei aseta kaikkia odotuksiaan elämänmuutoksen tai vaikka sen uuden asuinmaan varaan. Sillä vaikka ne useimmilla lisäävätkin onnellisuutta ja tuovat uusia ulottuvuuksia elämään, eivät ne itsessään ratkaise mitään ihmisen sisimmässään kantamia ongelmia tai kroonisempaa tyytymättömyyttä, jos sellaista on. Se on selvä.

Itselläni ainakin ympäristön muutokseen ja maailmalla pyörimiseen liittyy voimauttava kokemus siitä, että minulla on valinnanvapaus päättää, että olen täällä juuri nyt. Minulla on vapaus liikkua ja etuoikeus tutkiskella maailmaa, samalla itseäni ja elämääni. Olen tämän itselleni suonut, omilla ratkaisuilla ja tekemisilläni mahdollistanut. Ja tämä on paljon isompi juttu kuin se, että ”hei wow, olen palmun alla” (vaikka sekin on ihan jees).

Miten diginomadi elättää tien päällä itsensä?

Tässä jutussa keskitytään läppärityöläisyyteen, mutta toki myös muita itsensä työllistämisen tapoja tai keinoja hankkia elantoa maailmalla olon mahdollistamiseen on. Helpointa voi olla yhdistellä näitä eri muotoja.

Päälinjoja toimeentulon hankkimiseen ja elinkustannusten hallintaan silloin kun ei muuteta jonkin pysyvän työn perässä ovat:

Läppärityöläisyys, diginomadius

  • tilaustyöt, toimeksiannot, etätyö (verkon välityksellä)
  • muu oman työn, palveluiden & tuotteiden myyminen verkossa
  • bloggaajana, sivustojen tekijänä ja sisällöntuottajana, nettimarkkinoijana
  • -> freelancerina / yrittäjänä

Työt kohteissa paikan päällä, tyypillisimpiä mahdollisuuksia:

  • matkailu & turistipalvelut & aktiviteetit (ohjaus, opastus, majoitus, ravintolat jne.)
  • myyntityö ja asiakaspalvelu
  • oman alan työt (jos työtä saa ulkomaalaisena tehdä)

-> monesti työlupa/viisumisäädökset rajoittavatkin työntekomahdollisuuksia EU:n ulkopuolella

Vapaaehtoistyöt

  •  voi kattaa asumis- ja toisinaan myös ruokailukulujaan työskentelemällä vapaaehtoisena 4-6 h päivässä

Passiiviset / sijoitustulot

  • vuokratulot
  • osakkeet, osinkotuotot
  • rahastot (lunastukset oman suunnitelman mukaan)
diginomadi
Läppärityöläisen elämä maailmalla ei ole pelkkää chillailua, vaikka välillä sitäkin…

Mitä voit investoida?

Mutta takaisin suunnitteluun ja pohjatyöhön. Mitä kaikkea kannattaa selvittää itselleen etukäteen ja laskeskella, jos haluaa rakentaa uuden elämänvaiheen matkustelevana läppäriyrittäjänä tai muutoin maailmalla elellen?

Lähtökohtaisesti elämänmuutoksen tekijällä ja irtioton suunnittelijalla on syytä olla käytettävissään ainakin jotakin seuraavista resursseista:

  1. ) Raha
  2. ) Aika
  3. ) Oma osaaminen (myös verkostot & maine)

Sekä halu ja innostus käyttää tätä / näitä resursseja sen uuden elämäntyylin mahdollistamiseksi. Useimmilla meistä on joitakin näistä resursseista käytössämme, kyse onkin pitkälti siitä, miten hyvin niitä käyttää tai pyrkiikö niitä aktiivisesti lisäämään. 

Monelta saattaa löytyä yllättävänkin paljon aikaa, mutta sitä ei ole vain hoksattu käyttää sitä riittävän hyödyllisesti, kuten juuri sen oman osaamisen vahvistamiseen (esim. itseopiskellen) tai vapaamman toimeentulon luomiseen itseä innostavien asioiden parissa.

On hyvä kartoittaa kunnolla nämä omat resurssit, koska niiden päällehän reissu- tai muuttosuunnitelma pitkälti rakentuu. Jokin ajatus siitä, miten toimeentulo reissun päällä järjestyy täytyy tietenkin olla. Yksilökohtaista on esim. sitten se kuinka suuren säästöpotin tai kuinka valmiin ”paketin” kanssa lähtee maailmalle.

Jos on sellaista osaamista, jota pystyy myymään verkon välityksellä tai muutoin kohdemaassa, tilanne on tietenkin helpompi kuin jos tällaista osaamista ei ole. Työllistymistä silmällä pitäen kannattaa selvittää myös, ettei kielitaidon puutteesta tai työviisumista tule suurta ongelmaa.

Jos helposti myytävä osaaminen ja asiakasverkostot puuttuvat, pitää sitten olla aikaa kehittää / tuotteistaa omaa osaamistaan ja rakentaa jonkinlaista liiketoimintakonseptia sekä mahdollisesti hankkia asiakaskuntaa.

Tätä varten taas pitää olla a) irroitettavaa rahaa, jonka varassa elää sen aikaa, kun hommaa alkaa tuottaa jotakin tai jokin duuni maailmalta löytyy tai b) palkkatyö (tai muita tuloja), jonka ohella uutta ”toimeentulosysteemiä” rakennetaan ainakin vähän alkua pidemmälle.

Yleensä rahojen loppuminen ja kaikkien säästöjen hupeneminen onkin se suurin jarru ja pelko, joka estää tekemästä niitä peliliikkeitä, joita muuten tekisi. Jos näin on myös sinun kohdalla, kannattaa muutoksen valmisteluun satsata aikaa ja energiaa sekä ottaa oppia siitä mitä muut ovat tehneet. Tehdä kunnon talous- ja actionplan. Jos tämä muutos on sinua varten, se ei jätä sinua rauhaan. Innostus ajaa ensin tutkimaan, sitten toimimaan ja siitä ne pyörät alkavat pyöriä.

Jos on asiat niin hyvin, että sinulla on runsaammin käytettävissä rahaa tai omaisuutta, ne voi valjastaa tuomaan passiivista tuloa esim. vuokratulojen muodossa. Hyvä vaihtoehto sekin, että yhdistelee näitä kolmea eri resurssia: aikaa, rahaa ja osaamistaan, jollain itselle parhaiten sopivalla tavalla.

Näistä seikoista käsin alkaa hahmottua se oma strategia ja toimintamalli, joiden varassa uuteen elämänvaiheeseen lähdetään. Luottamus päätökseen kasvaa, kun on selvillä minkä päälle rakennetaan.

Etene suunnitelmassa kysymysten kautta

Voit hahmotella etukäteen omaa suunnitelmaa ja strategiaa seuraavista kysymyksistä käsin:

  • miten paljon tarvitset elämisen ( & mahdollisen yrityksesi) kuluihin per kuukausi ja per vuosi ?
  • miten valittu asuin- tai oleskelumaa vaikuttaa näihin?
  • millaisen starttirahaston eli säästökassan tarvitset?
  • mitä kaikkea voit myydä ja vuokrata kotimaassa?
  • mistä eri lähteistä voisit tuloja saada eri vaiheissa projektiasi? Onko hankittavissa passiivisia / semipassiivisia tuloja?
  • millaisen vararahaston tai muun back upin tarvitset, jos tulee taloudellisia haasteita?
  • voitko hankkia / tarvitsetko säännöllistä sivutulovirtaa, ennen kuin jätät palkkatyön?
  • mihin perustuu toimeentulosi jatkossa, nettiyrittäjyys & freelanseeraus, muu yrittäjyys, palkkatyöt maailmalla, sijoitustuotot vai jokin yhdistelmä näistä?
  • mitä kaikkea osaamistasi voit myydä, mitä kaikkea osaat ja haluat tehdä? mitä osaamista sinun pitäisi kehittää?
  • mikä on tavoitteesi kuukausitulon suhteen vuoden päästä, mikä 2 vuoden päästä?
  • paljonko tarvitset kokonaisuutena aikaa valmisteluihin, muutoksen toteutukseen ja uuden toimeentulon rakentamiseen, 1, 2, 3 vuotta..?
diginomadi
Laskelmia pitää tehdä ennen irtiottoa

Se millaisten säästöjen varassa kukin lähtee uuteen elämänvaiheeseen vaihtelee. Jotkut tavoittelevat jopa taloudellisen riippumattomuuden astetta ennen irtiottoa. Tarkoittaen sitä, että sijoitusomaisuuden tuotot kattavat tällöin elämisen kulut, eikä välttämätöntä tarvetta muuhun tulonhankintaan ole.

Tähän asetelmaan tähtääminen voi venäyttää kyllä lähtöä turhankin pitkälle. Eikä taloudellisen riippumattomuuden pisteeseen pääseminen ole mielestäni silloin tarpeenkaan, jos ajatuksena on kuitenkin myös itse tehdä työtä toimeentulon eteen.

Tietenkin on mainio lähtökohta, jos plakkariin on saatu omaisuutta kertymään ja sijoituksista tuottoja edes jossain määrin käytettävissä, sen rinnalle voi kehittää sitten muuta. Aina sitä toimelias ja luova ihminen jotain keksii!

Eräässä Diginomadi -ryhmässä kun vertailtiin starttikassoja, eli millaisten säästöjen varassa kukin on uskaltautunut siirtyä palkkatyöstä diginomadiksi, niin vastaukset näyttivät asettuvan 500 -50 000 $ väliin. Että varsin yksilöllistä ja hajontaa on!

Yhtä oikeaa vastausta tähän siis ei ole. Itse ajattelen, että vähintään vuoden minimielinkustannuksiin olisi hyvä olla säästöt tai helposti realisoitavaa omaisuutta. Mutta se riippuu paljolti siitä, millaista taustatyötä tulonmuodostuksen eteen on tehty ja millaiset lähtökohdat on saada asiakkaita, töitä, myydä tuotteita, omaa osaamistaan, startata yritys jne.

Toinen juttu mikä vaikuttaa tarvittavan starttirahaston määrään on tietenkin se elintaso, tai pikemminkin kulutuksen taso, mitä haluaa ylläpitää. Jos tuntuu mahdottomalta pärjätä esim. alle 1500-2000 € kuukausikulutuksen, voi joutua valmistelemaan lähtöään aika paljon pidempään, kuin jos luottaa pärjäävänsä tarvittaessa 700-800 € kuukausibudjetilla, jolla esim. itse pärjään suht hyvin.

Turhan ruusuista kuvaa en halua antaa diginomadin elämästä. Se ei ole lainkaan sitä, mitä reissailut olivat ennen ilman mukana kulkevaa työtä. Etupainotteiseen työhön on hyvä varautua ja että menee kenties pitkäkin tovi ennen kuin omat työt alkavat taloudellisesti kannatella.

Siksi kannattaa varmistua, että todella nauttii niistä asioista, mitä tekee ja uskoo omaan juttuunsa. Ja, että pitää huolen, että alkuun on muutakin tulonlähdettä tai säästöjä, joista ottaa rahoitusta jokapäiväiseen elämäänsä.

Jos tämän työ ja talous -asian kanssa on sinut, niin muutoin omaehtoinen elämä maailmalla onkin sitten todella mukavaa ja mielekästä. Alituinen kiitollisuuden aihe, ainakin itselleni.

Kannattaa muuten myös muistaa, että on paljon helpompi ja nopeampi kerätä säästöjä kasaan palkkatöissä ollessaan, kuin saada samat summat kokoon aloittelevana läppäriyrittäjänä.

diginomadi
Reissutyöläinen käyttää paljon aikaa ainakin omassa tapauksessani sänkykonttorilla

Todennäköistä on, että alkutaipaleen diginomadit tekevät huomattavasti pidempää työpäivää kuin palkkatöissä ollessaan, mutta työ on silti ah niin erilaista! Ja se vapaus ja omaehtoisuus tekemisten suhteen. Se on sitä, mille ei voi määrittää arvoa, mutta suuri se arvo on! Ja tekemällä oikeita asioita, voi jossain vaiheessa sitten alkaa vähän hölläämään 😉

Jostakin on aina lähdettävä liikkeelle. Jos pysyvämpi muutos vielä epäilyttää ja arveluttaa, suosittelen vuoden testijaksoa, jonka aikana tunnustelet, miltä elämä reissun päällä itseohjautuvasti eläen tuntuu. Samalla voi hyödyntää ajan siihen, että suunnittelee ja kehittelee sitä uutta  palkkatyön korvaavaa ”omaa juttua” ja toimeentulon hankintaa uusista lähtökohdista.

Kolme tapaa rahoittaa vuoden irtiotto

Seuraavassa postauksessa kuullaan yhden diginomadin ajatuksia ja kokemuksia reissutyöläisenä maailmalla elelystä. Siirry postaukseen tästä!

Kaikkiin läppäriyrittäjyyden aloittamista koskeviin postauksiin pääset tästä

(Visited 1 711 times, 1 visits today)

19 Comments

    1. Rosita Juurinen 14/08/2017 at 7:20 am

      Kiitos Kati, kun kävit lukemassa 🙂

      Reply
  1. Tiia/ReiseReise 13/08/2017 at 10:54 pm

    On mielenkiintoista lukea diginomadiudesta, vaikka se ei itseäni kosketa, enkä siitä kyllä oikein haaveilekaan. Silti olisi hienoa viettää muutamia kuukausia ulkomailla ja kauhean mahdotonta se ei olisikaan.
    Me ollaan ostettu omistusasunto (joka ei kyllä ole valmis), ja varmasti jossakin vaiheessa hankitaan alivuokralainen.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 14/08/2017 at 7:26 am

      Hei Tiia! Kiitos kommentista, muutaman kuukauden irtiotot on ihan huippuja, tavoitelkaa sellaista, jos tuntuu oikealta! Joskus ajattelin itse etten välittäisi olla useampaa kuukautta reissussa, nyt taas ajattelen, etten välittäisi olla kovin montaa kuukautta vuodesta Suomessa 🙂 Oma asunto on kyllä siitä hyvä, että sen voi vuokrata ilman, että tarvitsee kysellä lupia vuokranantajalta. Ja siten se mahdollistaa useammankin kuukauden poissaolon niin että vuokratuloilla voi hoitaa sit asunnon kustannukset.

      Reply
  2. Teija / Lähdetään Taas 14/08/2017 at 6:40 pm

    Piti heti välittää linkki ystävälle, jolla on ensi kuulle menolippu maailmalle. Hän tosin oli jo ensimmäisen osan ilmeisesti lukenutkin 🙂

    Reply
    1. Rosita Juurinen 17/08/2017 at 7:39 pm

      Kiitos Teija, hieno juttu 🙂

      Reply
  3. Pirkko / Meriharakka 15/08/2017 at 8:40 am

    Aika monesta lähteestä tätä lähtemistä ja nomadiutta nykyisin tarjotaan vaihtoehtona – ehkä osittain myös siksi, että pätkätyöt kotimaassakin ovat nuorille todennäköinen vaihtoehto. Minun ikäluokassani ”lähtijät” tekevät sen useimmiten jo kerätyn varallisuuden ja eläkkeet/eläkevakuutusten varassa ja asunto Suomessa toimii tukikohtana ja mahdollistaa helpon paluun. Vanhemmiten erityisesti suomalainen terveydenhuolto on asia, josta ei kannata kevyesti luopua. Meille sopii matka kuussa tahti, joka matka voi olla 3 pv – 3 viikkoa, mutta välillä tullaan kyllä Suomeen takaisin. Pelkän rinkan varassa huonotasoisissa majoituksissa maailmalla ei viitsisi koko aikaa oleilla enää seniori-ikäisenä.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 17/08/2017 at 7:55 pm

      Kiitos Pirkko kommentistasi! Mä toivon, että jokainen joka lähtee diginomadeileen, tekee sen siksi että on aito into ja kiinnostus ko. elämäntapaan. Rahaa saa paljon helpommin vaikka juuri niissä pätkätöissä kuin aloittelelevana läppärityöläisenä. Mutta sitten ajan myötä voi tulot nousta ihan mukaviksiksi ja esim. asumistyylin voi jo valita aika vapaasti. Ja vaikka itse monesti etsinkin edullista majoitusta maailmalla, en koe, että se olisi mitään erityisen huonotasoista. Paljon todella mukavatasoista, pientä perhehotellia tai airbnb -majoitusta on tullut koluttua vuosien mittaan todella edukkaaseen hintaan. Ei sitä ihmeelliisyyksiä tarvita puitteisiin kun eletään arkea jossain päin maailmaa, kyseessä kun ei ole mikään lomamatka. Vaatimatonkin passaa joskus, kun käy vaan nukkumassa, mutta silloin kuin majapaikassa pitää pystyä elämään ihan normaalia elämää ja tekemään töitä pidemmällä jänteellä etsitään tietenkin sopivat mestat tähän. Vastinetta (vähemmällekin) rahalle on oma mottoni! 🙂

      Reply
  4. Sofia 15/08/2017 at 1:14 pm

    Kiitos Rosita näistä kaikista kattavista jutuista liittyen ulkomailla asumiseen ja lähdön valmistelemiseen. Olen jo pitkään haaveillut oravanpyörästä irroittautumisesta, edes hetkellisesti. Koska työvuosia mulla on takana vasta viisi, vuorotteluvapaa tai muu taloudellisesti tuettu vapaa on vielä kauan uloittumattomissa. Ajatuksena on kuitenkin ensi vuonna lähteä reissuun ensin kolmeksi kuukaudeksi, ja katsoa vähän miltä se tuntuu. Tavoitteena olisi sitten tulevaisuudessa jo jokin pidempi irtiotto. Työskentely ulkomaillakaan ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta juuri nyt kroppa ja mieli kaipaa vaan pitkää lomaa. Olen paljon selaillut juttuarkistoasi viime aikoina, ja lähdön kaipuu sen kun vain kasvaa!

    Reply
  5. Rosita Juurinen 17/08/2017 at 8:02 pm

    Kiitos Sofia! Minieläkkeitä ja muutaman kuukauden irtiottoja kannattaa rohkeasti alkaa järjestämään heti vaan jos siltä tuntuu. Irtioton jälkeen työt saattavat taas maistua paremmin tai sitten viriää jokin uusi suunnitelma? 🙂
    Ootko jo tutustunut tähän verkkokurssiin: http://www.vapaavuosi.fi ? Sen oppeja voi soveltaa minkä pituiseen vapaajaksoon itse haluaakaan.

    Reply
  6. Merja / Merjan matkassa 17/08/2017 at 8:58 pm

    Mulla on Tiian kanssa samanlaiset ajatukset. En varsinaisesti haaveile läppäriyrittäjyydestä maailmalla vaan mulle riittäisi ihan muutaman kuukauden irtiotto. Hyvä, että olit kirjoittanut konkreettisia esimerkkejä. Tästä aiheesta riittää netissä juttua, mutta usein ovat ympäripyöreää diipadaapaa. Ja kyllähän sitä helposti romantisoidaan 🙂

    Reply
  7. Sandra 19/08/2017 at 4:47 pm

    Tätä postaussarjaa on ollut mielettömän inspiroivaa lukea, vaikka itse olenkin jo jonkinlaisen hypyn tehnyt. Uskon, että moni saa tästä paljon vinkkejä ja tsemppiä elämänmuutokseen. Vihdoinkin tuntuu, että voi elää itsensä näköistä elämää, töitä tehdään nykyään, mutta rennommassa ja lämpimämmässä ympäristössä.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 20/08/2017 at 6:05 pm

      Kiitos Sandra 🙂 Sä olet niin positiivinen ja kannustava! Kiva jos viihdyt siellä Maltalla, tuo rento ja lämmin ympäristö tekee jo niin paljon. Omantuntunen ja -näkönen elämä on se juttu mitä kohti mennään ja innostetaan muitakin!

      Reply
  8. Merja / Runway - Kiitoradalla 19/08/2017 at 5:36 pm

    Kiitos Rosita tästäkin erittäin kattavasta ja konkreettisesta paketista ?!! Tässä piilee pieni riski siinäkin, että myös nälkä kasvaa syödessä… nimittäin yhden irtioton tehneenä on ainakin meille päivän selvää, että uusia tulee ? Homma on tosiaan aika pitkäjänteistä valmistautumista, etenkin jos ja kun kyseessä on lapsiperhe. Lapsen koulutyö pitänee kuitenkin myös jotenkin järjestää. Mutta niin vaan täälläkin noita passiivisia ja semipassiivisia tuloja aktiivisesti järjestellään…?

    Reply
    1. Rosita Juurinen 20/08/2017 at 6:19 pm

      Todellakin oot Merja oikeassa että nälkä kasvaa syödessä! Niin se itselläkin käynyt vähitellen aina lisää reissua, pidempiä aikoja, irtaantumista koto-Suomesta… Te ootte hieno esimerkki siitä että laitatte asiat järjestymään, kun tänä päivänä tosiaan koulukuviot voi hoitaa myös etänä / matkalla. Toki siinä oma työnsä ja järjestelynsä varmasti on, mutta osittain myös tahdon asioita. Ja oi miten hieno kuulla, että tulovirtoja siellä valmistellaan myös tulevaisuuden irtiottoja silmälläpitäen 😉 hyvää meininkiä!

      Reply
  9. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 20/08/2017 at 10:09 am

    Kiinnostava ja kattava postaus, sisälsi varmasti monelle asiasta kiinnostuneelle tarpeellista tietoa! Itse juuri pitkältä matkalta kotiinpalanneena mietiskelen omia vaihtoehtojani tulevaisuuden suhteen, mutta diginomadius ei niinkään ole itselläni haavelistan kärjessä. Toki tämäkin voi muuttua myöhemmin, mutta ainakin toistaiseksi oma päivätyöni on sen verran kiinnostavaa ja matkailun sallivaa, että mennään nyt hetki vielä näin. 🙂

    Reply
    1. Rosita Juurinen 20/08/2017 at 6:12 pm

      Kiitos Anna-Katri! Sulla on hieno tilanne, että nautit nykyisestä työstä ja voit sen ohella myös matkustella. Mullakin oli noin vuosia kunnes sitten tuli muutoksen aika, ja aloin toteuttaa tätä omaa elämänmuutosta. Sulla varmaan pitkään vielä prosessointi ja fiilistely käynnissä tuon hiljan päättyneen pitkän matkasi osalta. Mutta pian varmaan jo tulossa uusia reissuja 🙂

      Reply
  10. Oravanpyörään jumittunut 31/08/2017 at 9:30 pm

    Voi kun voisikin irtaantua. Ottaa loparit aivoja tylsistyttävästä työstä ja vaan olla rauhassa! Minä tosin en lähtisi kauas, oikeastaan en minnekään. Pysyisin kotona, kuopsuttaisin pientä kukkapenkkiä, tekisin betoniraparperejä. Välillä voisin tehdä jotain keikkahommia, etähommia, jotain – mutta vain pätkissä.

    Suunnitelman toteutus kariutuu aina siihen tyypilliseen – rahaan. Kuluni ovat nyt 1000 euroa kuukaudessa. Aika vähän, ja kun työssä käynti kulut ja tyhmä stressinpoisto tupakalla vähenisi, pärjäisin vähemmälläkin. Mutta. Mutta asuntolaina. Pieni. Pienet tulot olleet joten säästötkin pienet. Ja ajatukset kiertää tätä kehää.

    Kohta jatkuu taas opintovapaani. Mihinkään en valmistu, mutta saan olla rauhassa, olla luova, käyttä aivojani. Ehkä vapaan aikanaajatukseni selkiävät.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 01/09/2017 at 9:10 am

      Hei! Kiitos kommentista 🙂 Olet selvästi harkintavaiheessa kypsyttelemässä päätöstäsi. Opintovapaa on hyvä mahdollisuus pohtia niitä seuraavia käänteitä. Hyvä että sulla on hillityn kulutuksen taito hanskassa, se on kyllä hyödyllinen jos aiot irtautua palkkatyöstä ja ryhtyä esim. juuri keikkatyöläiseksi. Tee ja mieti rauhassa suunnitelmaasi eteenpäin, mieti millä korvaat palkkatyöstä saadut tulot ja mikä on säästötavoitteesi. Reittejä ulos oravanpyörästä on, ala ihmeessä rakentaa suunnitellusti omaasi, jos se tuntuu sinusta oikeimmalta ratkaisulta.

      Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.